Ostani doma
Novosti / Svijet

zbog koronavirusa

Život u izolaciji: U crvenu zonu ne smije nitko osim liječnika i policije, strah je zasad pod kontrolom

Život u izolaciji: U crvenu zonu ne smije nitko osim liječnika i policije, strah je zasad pod kontrolom
AP Images

Italija je prva europska zemlja koja je poduzela drastične mjere izolacije u nastojanju da stavi koronavirus pod kontrolu

Stanovnici sjevernog talijanskog grada Casalpusterlunga polako se navikavaju na mjere izolacije uvedene u gradovima poput njihova, koji su središta širenja koronavirusa.

Ondje prva linije borbe protiv virusa sasvim običan kružni tok usred ravnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvije ceste koje vode do njega blokirala su policijska vozila. Policajac nema masku, ali automatski pokriva lice šalom približavajući se vozačima.

Italija: Više od 50.000 ljudi u karanteni zbog koronavirusa

Poslije te točke je "crvena zona", gdje su identificirani centri zaraze.

Italija je prva europska zemlja koja je poduzela drastične mjere izolacije u nastojanju da stavi bolest pod kontrolu.

Od nedjelje je u karantenu stavljeno više od 50.000 stanovnika u 11 gradova na sjeveru zemlje.

U teoriji, gotovo sva vozilima zabranjen je ulaz u "crvenu zonu", osim policiji, liječnicima i kamiona s nužnim potrepštinama.

Isto vrijedi i za one koji žele otići, iako je AFP vidio neka vozila i bicikliste koji su bili pušteni kroz blokadu.

"Oni ne žive ovdje, samo su u prolazu", objasnio je jedan vojnik, priznajući da postoji određena fleksibilnost u provedbi karantene.

No mnogi vozači i kamiondžije bili su vraćeni i to nisu dobro primili.

"Kamo bih trebao ići, što da radim?", pitao se jedan i povikao: "Zemlja idiota!".

Vojnik ipak ističe da "mještani općenito dobro surađuju".

Strah pod kontrolom

Italija je od petka zabilježila sedam smrtnih slučajeva i više od 200 slučajeva zaraze.

U Lombardiji, čiji je glavni grad Milano, vlasti su zatvorile škole na tjedan dana i otkazale sva kulturna i sportska događanja.

Ali na rubovima crvene zone širenje straha za sada je pod kontrolom.

"Ako nas počne biti strah, što će se dogoditi?", pita se uz osmijeh Gianluca Bragalini, koji radi za tvrtku za vodoopskrbu i priprema se otići u crvenu zonu s još desetak kolega.

"Moramo osigurati da javne usluge nastave funkcionirati", rekao je, dodajući: "Možete li zamisliti što bi se dogodilo kada bi počelo nestajati pitke vode?"

Istodobno, neki traže četveronožne stanovnike u karanteni.

Angela Grechi, iz mjesnog udruženja za zaštitu mačaka, stigla je pješice do kružnog toka u pokušaju da dostavi hranu za 80 mačaka u Somagliji, jednom od gradova u crvenoj zoni.

Priznaje da se može činiti "blesavo" brinuti se za mačke, ali i napominje da one ostaju bez hrane.

"Nadala sam se da ću dostaviti hranu ovdje, ali treba vam dozvola lokalne prefekture", kazala je razočarano.

"Apsurdna situacija"

Nekoliko kilometara dalje nalazi se drugi kružni tok, druga kontrolna točka.

Ponovno je ozračje mirno, ali uz poneke uznemirujuće scene, poput vozila hitne pomoći koje juri u crvenu zonu s vozačem odjevenim u zaštitno odijelo i s maskom na licu.

Stefano Medaglia, 32-godišnji stolar, prilazi kružnom toku pješice, zajedno sa suprugom i djetetom u kolicima.

"Držimo se dalje od drugih ljudi, poduzimamo mjere opreza", rekao je Medaglia, podrijetlom iz Bertonica, jednog od gradova pod karantenom.

"Ovdje je mirno, nema panike. Ali situacija je čudna, apsurdna", rekao je i dodao da se boji za obiteljski posao u Somagliji.

"Došao sam pitati policajce smije li se kretati unutar crvene zone iz jednog grada u drugi", objasnio je.

Morao se pomiriti s nejasnim odgovorom.

Pravila koja određuju koja vozila smiju ući ni ovdje nisu posve jasna.

"Sve dok ostanu na glavnim cestama, to je u redu, samo moraju izbjegavati ulaziti u sela na manjim cestama", objasnio je policajac.

Ali kako mogu pratiti tko ide kamo?

Odgovorio je slijeganjem ramena.

U Italiji danas sastanak ministara zdravstva o koronavirusu

Rim je u utorak domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa na kojemu će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u sjevernoj Italiji.

Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske, priopćilo je talijansko ministarstvo zdravstva.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u ponedjeljak da granice ne mogu zaustaviti virus.

Upitan bi li bilo moguće zatvoriti cijele gradove, kao što je Italija napravila u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, odgovorio je da je to teoretska opcija, ali da u ovoj fazi nije potrebna. 

"Ima mnogo međufaza od otkazivanja velikih događaja (...) do potpunog zatvaranja cijelih gradova", rekao je Spahn.

Otkako se prošli tjedan pojavio koronavirus u Lombardiji i Venetu, Italija je prijavila sedam smrtnih slučajeva i više od 220 zaraženih.

To je izazvalo zabrinutost u ostatku Europe i potaknulo razgovore o mogućim kontrolama na talijanskim granicama kako bi se ograničilo širenje zaraze.

U nedjelju navečer Austrija je nakratko zaustavila vlak na liniji Venecija-Muenchen nakon što su otkrivena dva sumnjiva slučaja. Međutim, oni su se pokazali negativnima na novi koronavirus.

Talijanska vlada ustrajava na tome da bi zabrana putovanja u šengenskom prostoru kao odgovor na javnozdravstvenu krizu biia pogrešan odgovor.

Banke Citi, Credit Suisse obustavljaju putovanja u Italiju 

Investicijske banke, uključujući Citigroup Inc, Credit Suisse i Nomura Holdings Inc, obustavile su putovanja u Italiju zbog straha da bi se epidemija koronavirusa na sjeveru zemlje mogla brzo proširiti Europom, potvrdila su četiri izvora Reutersu.

Citi je poručio osoblju koje ide u glavni talijanski novčarski grad Milano ili druge sjeverne gradove da odgađaju svoja putovanja ili traže odobrenje od najvišega vodstva ako rade na osjetljivim poslovima, rekli su izvori, govoreći pod uvjetom anonimnosti jer su bankarske politike povjerljive.

Credit Suisse je također obavijestio bankare koji žele putovati u sjevernu Italiju i iz nje, uključujući zračne luke u Milanu i Bologni, da će im trebati dodatna odobrenja, izjavila su dva izvora.

Nomura je umjesto toga zauzela rigorozniji pristup stavljajući sve zemlje pogođene smrtnošću od koronavirusa na crnu listu, uključujući Italiju i Francusku, i osobama zabranjuje putovanje tamo, rekli su.

Japanska banka poručila je i zaposlenicima koji rade lokalno u Milanu i Parizu da ne mogu rezervirati poslovna putovanja kako bi posjetili klijente u inozemstvu, rekao je jedan od izvora.

"Svi su prizemljeni", rekao je ovaj izvor pozivajući se na Nomurove bankare.
Citi, Credit Suisse i Nomura odbili su to komentirati.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!