Ostani doma
Novosti / Svijet

susreo se s milanovićem

Pahor o napadima slovenske vlade na Hrvatsku zbog koronavirusa: 'Nije potrebna panika...'

Peti hrvatski predsjednik i četvrti slovenski bili su socijaldemokratski premijeri

Predsjednik Zoran Milanović započeo je u Otočcu ob Krki razgovore sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom u sklopu radnog posjeta Sloveniji, njegova prvog inozemnog posjeta u mandatu.

Peti hrvatski predsjednik i četvrti slovenski, obojica bivši socijaldemokratski premijeri, "dobro se poznaju već 15 godina", rekao je nedavno Pahor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Milanović i Pahor pozdravili su ispred drevnog dvorca Otočca koji se prvi put spominje u 13. stoljeću te se uputili u šetnju perivojom. Ručat će Lovačkoj sobi sada luksuznog dvorca koji je posljednji puta renoviran 2008. i ima svoj "zid slavnih", s fotografijama poznatih slovenskih i svjetskih ličnosti, od Leona Štukelja, Richarda Burtona, Nikite Hruščova i monegaškog kneza do "prijatelja" Matthewa Perryja.

Milanović je u predsjedničkoj kampanji isticao važnost dobrih odnosa sa Slovenijom koji bi se trebali podići na razinu strateškog partnerstva.

Spor oko granice

U svom prvom intervjuu nakon predsjedničkih izbora, Milanović je izrazio uvjerenje da se to može postići strpljenjem, bez obzira na probleme koji opterećuju dvije zemlje, posebice pitanje prijeporne granice.

"Slovenija nam je prirodno najbliži partner, saveznik, ja to vidim, a vjerujem i mnogi u Sloveniji To što nas opterećuje nije ništa u odnosu na probleme koje imamo i sami sa sobom i s drugim državama.  Odnosi sa Slovenijom su skoro pa optimalni", ocijenio je Milanović sredinom siječnja.

Pahor je, nakon što je čestitao Milanoviću na pobjedi na predsjedničkim izborima, izjavio da će odnos s novim šefom hrvatske države početi "otvorenih ruku" kako bi se dala šansa dijalogu, ali i smatra da Milanović neće mijenjati svoje mišljenje o graničnoj arbitraži.

Milanović je bio premijer kada je Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenskih predstavnika, istupila iz arbitraže o graničnom sporu između dviju zemalja.

Borut Pahor i Zoran Milanović

"Hrvatska izlazi iz arbitraže, ovakav sporazum moramo raskinuti", kazao je Milanović u srpnju 2015. te dodao kako je došlo do grubog kršenja odredbi ugovora, istovremeno rekavši kako ne vjeruje da će to loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose.

Pahor je Milanoviću je poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži.

 

Pahor o koronavirusu: ''Nije potrebna panika''

Na pitanje jesu li pretjerane mjere na granici oko koronavirusa, Milanović kaže da je primijetio kolone na autocesti, ali da ne može dati odgovor na pitanje. 

''Nisam se gurao u prvi red da komentiram koronavirus jer se u to ne razumijem. Govorili su oni koji se razumiju, a ni oni ne znaju puno i nije im puno toga jasno.Primijetio sam kolone na autocesti, očito je to radi kontrola zbog koronavirusa, mada je bilo zadnjih tjedana i određenih razgovora i pitanja oko zatvaranja određenih lokalnih graničnih prijelaza između Hrvatske i Slovenije za određenu vrstu robe ovisno o tome gdje je utovarena i koja je krajnja destinacija.

Kao političar, bez obzira na to što mi je supruga epidemiolog, ali nije klinički infektolog, ne mogu vam dati odgovor na to - kazao je Milanović.

''Žalostan razlog, ali je dobra ilustracija da nam je potrebna suradnja, usklađivanje i rješavanje pitanja jer se radi o zdravlju naših ljudi. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo jedni drugima pomogli naći rješenja koja će očuvati to zdravlje. Tu je potrebno u povjerenju tražiti rješenja koja su primjerena. Da ljudi znaju da će se oni koji su nadležni baviti se tim problemima i da nije potrebna panika'', kazao je Pahor.

''Kada si spomenuo riječ panika, ima uhodana fraza: je li vrijeme za paniku? Kada je to vrijeme za paniku i naredba sada je vrijeme za paniku?'', kazao je Milanović nadovezujući se na Pahora.

Ustvrdio je da je panika loša stvar.

''Kada prijeti smrtna opasnost nije vrijeme za paniku jer možda smrt skrene pogled. Ovo nije takva situacija, bujat će još neko vrijeme, bit će malo nervoze i ustvari se mogu nadovezati na ono što je govorio predsjednik hrvatske vlade - oprezno, ali bez panike. Nikada nije razlog za tu paniku'', kazao je Milanović.

Kazao je i da Hrvatska kontrolama i sebi izaziva ekonomsku štetu, a to, kako je poručio, nitko ne želi.

Grabar-Kitarović za zadnji inozemni posjet izabrala Sloveniju

Kao što je Milanović izabrao Sloveniju za svoj prvi inozemni posjet, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ju je izabrala za svoj zadnji. 

Tada je u razgovoru s Pahorom kazala da je "prijateljstvo dviju zemalja i ono što nas povezuje daleko nadmašuje pitanja koja su ostala otvorena između dviju država".

Osim arbitraže, u odnosima Zagreba i Ljubljane sporna je i žica koju je Slovenija postavila na granici prema Hrvatskoj zbog migrantske krize. To se također zbilo u vrijeme premijerskog mandata sadašnjeg hrvatskog predsjednika.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!