Ostani doma
Novosti / Svijet

'Otvoreno nebo'

Trump najavio da će istupiti iz vojnog sporazuma: Zbog toga zabrinuta i Hrvatska

Trumpu je ovo već treće povlačenje iz multilateralnih vojnih sporazuma

Usred pandemije koronavirusa, svijet je postao još malo opasniji. Tako neki stručnjaci komentiraju najavu američkog predsjednika da će SAD istupiti iz sporazuma Otvoreno nebo.

Riječ je o gotovo tri desetljeća starom sporazumu kojemu je pristupilo 35 država, među njima i Hrvatska, a dopušta nenaoružanim letjelicama nadzor nad teritorijem članica radi provjere vojnih kretanja i sprječavanja iznenadnih napada. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trumpovu odluku kritiziraju članice NATO-a i traže da od nje odustane. Čak i Hrvatska.

Prvo, za razliku od svih ostalih ne nosi masku.

"Nosio sam ju prije. Nosio sam ju u onom dijelu iza, ali nisam želio pružiti zadovoljstvo novinarima da me vide s njom", rekao je američki predsjednik Donald Trump.

Vezana vijest

Donald Trump

Drugo, za razliku od ostalih saveznika iz NATO-a, želi da njegova zemlja napusti sporazum kojim se dopušta nenaoružanim letjelicama nadziranje teritorija država članica. I to, kako tvrdi, zbog Rusije.

"Mislim da imamo vrlo dobre odnose s Rusijom. No, Rusija se nije pridržavala sporazuma. Dakle, dok se ne pridržavaju, mi ćemo izići. Ali, vrlo je dobra šansa da napravimo novi sporazum ili učinimo nešto kako bismo sporazum ponovno sastavili", kazao je.

Sporazum Otvoreno nebo još je 50-ih predložio tadašnji američki predsjednik, također republikanac Dwight Eisenhower.

"Najveća prijetnja od svih, strah od rata, bit će uklonjena iz svijeta", kazao je Eisenhower 31. prosinca 1960.

Zabrinuta je i Hrvatska

Još jedan republikanac, predsjednik George Bush stariji, 1990. je s posljednjim predsjednikom Sovjetskog Saveza Mihailom Gorbačovom govorio o rastućem povjerenju. 

"Složili smo se da ćemo pokušati izgraditi bitno drukčiji američko-sovjetski odnos, onaj koji bi iz razdoblja ograničavanja prešao u razdoblje trajne suradnje", kazao je Bush 3. lipnja 1990.

Vezana vijest

Donald Trump

Trajne suradnje s Rusijom nema ni danas unatoč Trumpovoj bliskosti s Vladimirom Putinom kod rijetkih zajedničkih susreta. No, suradnja je slaba i sa saveznicima u NATO-u koji su uoči hitnog sastanka veleposlanika zemalja članica u Bruxellesu mahom osudili namjeru SAD-a o izlasku iz sporazuma. Zabrinuta je čak i Hrvatska.

"Nama je sigurno jako žao da je došlo do toga da SAD želi izići iz tog sporazuma. On je jedini trenutni pravno-obvezujući dokument koji pridonosi nadziranju i kontroli konvencionalnog naoružanja", kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nakon Sporazuma o iranskom nuklearnom programu i o ograničenju raketa srednjeg dometa Trumpu je ovo već treće povlačenje iz multilateralnih vojnih sporazuma.

Poruka Moskve je jasna - takva odluka SAD-a udarac je u temelje europske sigurnosti.

Reci što misliš!