Ostani doma
Novosti / Svijet

napeto je

Usijana atmosfera na granici BiH i Hrvatske: Migranti pale objekte, policija odgovorila silom

Usijana atmosfera na granici BiH i Hrvatske: Migranti pale objekte, policija odgovorila silom
Robert Anic/PIXSELL

Znatno se povećao broj migranata za koje nema dovoljno mjesta u migrantskom centru u Velikoj Kladuši

Policija u Unsko-sanskom kantonu u BiH potvrdila je kako je uporabila silu protiv  migranata u Velikoj Kladuši na poziv djelatnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) čiji su životi bili ugroženi zbog nasilja.

Ilegalni migranti su ovog tjedna zapalili više objekata na području Velike Kladuše nakon čega je reagirala policija, a u medijima je objavljena videosnimka sukoba policije i migranata. Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić izjavio je kako policija tada nije prekoračila ovlasti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jasno je utvrđeno da su intervenciju policijskih službenika u ovom prihvatnom centru izričito tražili zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), s obzirom na to da su njihovi životi bili ugroženi. Jednostavno, morali smo djelovati na takav način i upotrijebiti fizičku silu", rekao je Kljajić, a prensi agencija Fena.

Pojasnio je kako su migranti izazvali niz izgreda. Podsjetio je i kako se na ulicama Velike Kladuše koja se nalazi nedaleko od granice s Hrvatskom, uvelike povećao broj migranata za koje nema dovoljno mjesta u tamošnjem migrantskom centru.

Slično je i u Bihaću gdje su općinske vlasti zbog priljeva migranata za koje nema mjesta u prihvatnim centrima u gradu odlučile otvoriti novi kamp u selu Lipa udaljenom dvadeset kilometara od grada. Tamo je sada nešto manje od tisuću ilegalnih migranata no njima pogoduje blizina granice s Hrvatskom što koriste kako bi je u sve većem broju pokušali prijeći.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić pozvao je u petak sve u BiH da poduzmu mjere kako bi se zaustavio stampedo migranata u Unsko-sanski kanton zaprijetivši kako će u protivnom organizirati postavljanje novih improviziranih kampova poput Vučjaka u kojem su migranti prošle godine boravili u krajnje nehumanim uvjetima.

"Ako krene stampedo migranata na Bihać o kojima nitko neće voditi računa, ja ću otvoriti još pet 'Vučjaka' i o njima će netko morati voditi računa", kazao je Fazlić.

Reci što misliš!