Ostani doma
Novosti / Svijet

rasističko nasilje američke policije

Amerika na nogama zbog ubojstva Georgea Floyda: 'Da smo to napravili vi ili ja, bili bi iza rešetaka'

Već dva dana traju prosvjedi zbog ubojstva 46-godišnjeg Afroamerikanca kojeg su bijeli policajci uhitili i doslovce ugušili

Sjedinjene Države premašile su brojku od sto tisuća mrtvih od koronavirusa ali čak i u tim i takvim okolnostima Ameriku je najviše uzdrmala smrt čovjeka povezana s boleštinom od koje se američko društvo izgleda nikada neće izlječiti - rasizmom.

Nasilni prosvjedi u Minneapolisu

 

Već dva dana traju prosvjedi zbog ubojstva 46-godišnjeg Afroamerikanca kojeg su bijeli policajci uhitili i doslovce ugušili dok su mu tobože pretraživali džepove.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Policajci ubojice zasad su tek otpušteni s posla. A to nije ni prvi a izgleda ni zadnji slučaj rasističkog nasilja američke policije. 

George Floyd: Ne mogu disati, gospodine!

Šuti!

Ubit ćeš me! Ubit će me, čovječe! 

Čovječe, držiš mu nogu na glavi. Skini se s njega.

Krvari mu nos, daj, bilo bi dosta!

Ovako je ubijen George Floyd. Vlasnik trgovine u Mineapolisu posumnjao je da je Floyd pokušao platiti lažnim čekom. Nekoliko minuta kasnije, četvorica policajaca su ga srušila na pod, jedan mu je stavio lisice i nekoliko minuta pritiskao koljenom potiljak. Svjedoci kažu da se nije opirao, samo je vikao da ne može disati. Floyd je preminuo na putu za bolnicu. 

'Ne mogu disati' bile su zadnje riječi i Erica Garnera. Afroamerikanca kojeg je 2014. policajac u New Yorku uhvatio u kravatu, iako se nije opirao uhićenju zbog prodaje cigareta vrijednih 50 centi. Eric je također umro na putu za bolnicu. 

25-godišnji Ahmad Arbury iz Georgije 23. veljače krenuo je na svoje zadnje trčanje. Dvojica bjelaca, otac i sin, lovili su ga niz ulicu u kamionetu, a kad su ga zaustavili, sin ga je upucao iz sačmarice. Tvrde da su ga upucali jer su mislili da je provalnik, pritom izmišljajući da se ondje dogodio niz pljački.

Vezana vijest

Minneapolis

Zbog policijske brutalnosti nad Afroamerikancima, diljem SAD-a bijesne prosvjedi. 

U Los Angelesu su prosvjednici blokirali autoput i razbili stakla na policijskim autima.  

U Mineapolisu su se prosvjednici sukobili sa policijom, noćni prosvjedi i požari nastavili su se i danas. 

Zatvaranje očiju na epidemiju rasizma

Četvorica policajaca u međuvremenu su otpuštena iz službe.

"I dalje se vodi istraga. Državni ured za kaznene istrage i dalje istražuje. Kao i FBI", kazao je Medaria Arradondo, Minneapolis Police Department.

No prosvjednici žele da ih se optuži za ubojstvo, a isto misli i gradonačelnik. 

"Zašto muškarac koji je ubio Geroga Floyda nije u zatvoru? Da smo to napravili vi ili ja, sad bismo bili iza rešetaka", poručio je Jacob Frey, gradonačelnik Mineapollisa.

S druge strane, bijeli Amerikanci koji su prosvjedovali protiv karantene zbog koronavirusa, mogli su policajce naguravati i vrijeđati bez da je ikome pala dlaka s glave. 

"Ovo nije samo problem Afroamerikanaca, ovo je pitanje ljudskosti", jasno će Leslie Redmond, predsjednik Udruge za zaštitu ljudskih prava.

A pitanje ljudskosti je i zatvaranje očiju na epidemiju rasizma koja u SAD-u traje znatno duže od pandemije COVID-a. 

Reci što misliš!