Ostani doma
Novosti / Svijet

Ništa od nogometa

Umjesto pjesme i veselja, tuga i čemer: Ako danas osjećate prazninu u grudima, znamo zbog čega

Da su normalne okolnosti, na Trgu bi sada bile pripreme za nogometno ludilo i prvenstvo koje bi počinjalo sutra

Danas je 12. lipnja. Ništa vam posebno ne znači taj datum. Ali ako osjećate neku prazninu u grudima, ako vam nešto nedostaje, a ne znate što, sad ćemo vam otkriti.

Danas bi počelo Europsko prvenstvo u nogometu. Nacionalna euforija zasjenila bi sve druge vijesti, najvažnija tema u državi bila bi je li Dalić pogriješio s 4-4-2 ili 3-5-2  ili tko je trebao biti u polušpici, Modrić ili Rakitić. No, od svega toga ništa, umjesto pjesme i veselja, tuga, jad i čemer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pune ulice i trgovi: veselja, euforije, napetosti, kockica i navijača. To pamtimo s prošlog prvenstva, a sve to trebalo smo opet doživjeti, ali korona je blokirala sve. EURO 2020 postao je EURO 2021.

Vezana vijest

Da su normalne okolnosti i da nije bilo korone, na Trgu bi sada bile pripreme za nogometno ludilo i prvenstvo koje bi počinjalo sutra. Imali bismo i veliki videozid za praćenje utakmica. Ali okolnosti nisu normalne, nema ljudi. Trg je jednostavno pust.

Kafići bi bili puni, pivo bi teklo u potocima. U Tkalčićevoj ulici tražilo bi se mjesto više. Ali danas je gledamo polupraznu. U pivnici sve je bilo spremno za napete nogometne trenutke. Veliko platno za gledanje utakmica kupljeno je netom prije korone. Pripreme su trajale mjesecima.

"Stavili smo novo platno kao što vidite, organizirali smo LED ekrane, što se tiče programa mislili smo hostese ubaciti i više točionika. Ugovori su sklopljeni godinu dana prije", rekao je Sanek Odobašić, zamjenik voditelja pivnice.

Vezana vijest

Nogomet, Bruno Petković, Dejan Lovren

Karte su također kupljene, smještaj je bio rezerviran. Hrvatska je trebala igrati za tri dana u Londonu protiv Engleske.

Tisuće navijača sada bi već bile u Engleskoj pa tako i predsjednik Udruge "Uvijek vjerni", koju umjesto po Oxford streetu hodaju praznim Zagrebom.

"Apsolutno sve je bilo spremno i mi smo imali svoje centralno mjesto na tribinama. Naravno da je nakon Rusije to bilo nešto što smo posebno očekivali. Karte i dalje vrijede za sljedeći Euro. Oni koji ne žele mogu vratiti, što se tiče aviokomapanija većina je dobila povrat, a neki idu dogodine. Godišnji su bili već uzeti", ističe Tomislav Mileis iz Croatian fans embassy.

Vezana vijest

Korokockanje

Najvjerniji navijači su trebali na godišnji i put, a drugi navijati po ulicama i trgovima. Ugostitelji su i na tu zaradu računali, ali dogodilo se to što se dogodilo i korona ima je pomrsila račune.

Kada govorimo o prvenstvima kolika je zarada bila?

"Što se tiče finalnih utakmica to je dupli prihod nego običnim danom. Sad računajte, ako imate 2000 ljudi, svatko popije litru pive", navodi Odobašić.

Euro ćemo gledati za točno godinu dana, počinje 11. lipnja. Navijači imaju više vremena za koreografije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!