Ostani doma
Novosti / Svijet

bivši policajac pred licem pravde

Doživotna kazna za 'Golden State Killera': Monstrum koji je sijao strah po Kaliforniji priznao 13 ubojstava

Doživotna kazna za 'Golden State Killera': Monstrum koji je sijao strah po Kaliforniji priznao 13 ubojstava
AP

Zločinački niz bivšeg policajca trajao je više od 10 godina

Bivši policajac koji se pretvorio u nasilnog serijskog zlostavljača poznatog kao "Golden State Killer" u ponedjeljak je priznao 13 ubojstava te mnoštvo silovanja i upada u domove kojima je terorizirao Kaliforniju 1970-ih i 80-ih godina.

Doživotni zatvor

Joseph James DeAngelo (74) krivnju je priznao u okviru šireg sporazuma s tužiteljima koji ga štiti od smrtne kazne u zamjenu za priznanje svih nedjela koja je počinio u 11 kalifornijskih okruga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema sporazumu u ponedjeljak iznesenom pred sucem Višeg suda DeAngelo je suočen s kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

Vezana vijest

Nož, Napad

Tužitelji su izjavili kako su nagodbom željeli osigurati da mnogi preživjeli, ali i obitelji žrtava, svjedoci i istražitelji vide rješenje slučaja, ali i da ih se zaštiti od daljnjih pravnih postupaka koji bi se mogli vući još desetljeće.

Priznao krivicu

"Zaslužili su priliku, žrtve i srodnici, biti prisutni kad se konačno pročitaju presude", rekla je Amy Holliday, zamjenica okružnog tužitelja u okrugu Sacramento. "Sada je vrijeme za pravdu pred nama".

DeAngelo, obučen u narančasto zatvorsko odijelo, na ročištu je sjedio bezizražajno u invalidskim kolicima. Slabim glasom kazao je da je kriv kada ga sudac tražio da prizna 13 teških ubojstva i otmica.

Vezana vijest

Policija SAD

Odgovorio je i "priznajem" na uzastopne optužbe za silovanja, pljačke, oružane prepade i druge zločine, dok su tužitelji iznosili detalje o svakom ubojstvu, seksualnom napadu i upadu u domove.

Uhićen 2018. godine

Osim za 13 ubojstava i otmica, tužitelji su rekli kako je poznato da je DeAngelo počinio gotovo 50 silovanja i više od 120 provala. Zločinački niz koji je trajao od 1975. do 1986. počeo je kao policajac u dva kalifornijska gradića.

Vezana vijest

Njegovo uhićenje 2018. obustavilo je više od 40 godina istrage u slučaju za koji su vlasti rekle da je konačno riješen usporedbom DNK uzoraka s mjesta zločina s podacima na genealoškim web stranicama preko kojih korisnici istražuju svoje porijeklo.

Reci što misliš!