Ostani doma
Novosti / Svijet

panika u kini

WHO poziva na oprez nakon otkrića novog virusa gripe: 'Ne smijemo se opustiti'

WHO poziva na oprez nakon otkrića novog virusa gripe: 'Ne smijemo se opustiti'
AP

U krvi radnika na kineskoj farmi svinja otkrivena je povišena razina virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) "pažljivo će pročitati" kinesku studiju o novom soju virusa svinjske gripe, rekao je u utorak glasnogovornik i istaknuo da ti nalazi samo naglašavaju važnost sustavnog nadzora u pandemiji covida-19.

Zarazniji od korone?

Novi virus gripe otkriven među kineskim svinjama zarazniji je za ljude i treba ga pomno pratiti kako ne bi postao potencijalni "pandemijski virus", otkriva studija.

Vezana vijest

Patuljasta svinja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pažljivo ćemo pročitati studiju kako bismo vidjeli što je novo", rekao je novinarima glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier i dodao da je važno surađivati na otkrićima i motriti životinjsku populaciju. 

"To također ukazuje na to da se ne smijemo opustiti kada je riječ o gripi i da trebamo biti budni te nastaviti i s nadzorom pandemije koronavirusa", dodao je.

Potencijalna pandemija

Grupa kineskih istraživača proučila je viruse gripe zaraženih svinja od 2011. do 2018. te je otkrila "G4" soj H1N1, koji posjeduje "sve bitne karakteristike potencijalnog pandemijskog virusa", stoji u dokumentu objavljenom u stručnome američkom časopisu, Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti (PNAS).

Vezana vijest

Svinjetina meso svinje svinja

U krvi radnika na kineskoj farmi svinja otkrivena je povišena razina virusa, kažu autori te dodaju da je iznimno važno "izbliza pratiti razvoj događaja među ljudskom populacijom, posebice među radnicima u svinjogojstvu".

Nema neposredne opasnosti za ljude

Novootkriveni virus je rekombinacija varijante H1N1 iz 2009. i nekoć prevladavajućeg soja koji je otkriven među svinjama.

Premda je virus u stanju zaraziti i ljude, nema neposredne opasnosti od izbijanja nove pandemije, rekao je Carl Bergstrom, biolog sa Sveučilišta u Washingtonu.

"Nema dokaza da 'G4' kruži među ljudima, unatoč tomu što su mu masovno izloženi već pet godina", tvitao je znanstvenik.

"To je ključan podatak koji trebamo imati na umu".

Vezana vijest

koronavirus

Reci što misliš!