Ostani doma
Novosti / Svijet

UZAVRELA SITUACIJA

Beogradski politolog za RTL: 'Građani su odnijeli pobjedu nad huliganima i onima koji su ih poslali'

'Sinoć su se pojavljivale organizirane grupe koje su ulazile među prosvjednike, ali potisnute su'

U Beogradu ispred Skupštine treći dan u nizu čekao nas je politolog Vuk Velebit koji od prvog dana osobno prati sve što se događa na ulicama. 

Kakva je situacija večeras s obzirom na uvedenu zabranu okupljanja?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Situacija je slična kao i prethodnih dana, polako dolazi do spontanog okupljanja građana. Mislim da su demonstranti nastavili okupljanja kao prethodna tri dana u Beogradu."

Sinoć se jasno vidjelo da velika većina prosvjednika ne želi nasilje, no bilo je nekoliko pokušaja huligana da stvore kaos. Može li se i večeras očekivati isto?

"Ne znam, vrlo je nepredvidiva situacija, iz dana u dan, minute u minutu. Ne zna se što će biti kad prosvjed počne. Sinoć su se pojavljivale organizirane grupe koje su ulazile među prosvjednike, ali potisnute su. Mislim da su građani jučer odnijeli pobjedu nad huliganima, ali i nad onima koji su ih poslali na ulicu."

Kako gledate na teorije da vlast zapravo kontrolira huligane koji su u utorak i srijedu izazivali nerede?  

"To je jedna od teorija koja je prisutna od samog početka. Da su organizirani, vidjelo se po njihovu ponašanju i po tome što nije bilo kaosa. Kad su građani odlučili sjediti, huligani su odlučili ne biti nasilni. I policije je bilo manje, što znači da je policija nešto znala što građani nisu znali."

Vezana vijest

prosvjed beograd

Predsjednik Vučić iz Pariza poručuje da mu prosvjednici uopće ne smetaju i neka prosvjeduju do mile volje nakon što prođe epidemija. Kakvu sudbinu  vi predviđate ovim prosvjedima?

"Manipulira situacijom iz dana u dan, govorio je da su prosvjedi nasilni i da su to sve huligani. Htio je prikazati takvu sliku. Vidjet ćemo što će reći večeras nakon što prosvjedi prođu."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!