Ostani doma
Novosti / Svijet

KAOS U GRADU

Nemiri na ulicama Beograda: Huligani bacali komade pločnika na policiju, ona uzvratila suzavcem. Ima uhićenih i ozlijeđenih, nastradali i novinari

Nemiri na ulicama Beograda: Huligani bacali komade pločnika na policiju, ona uzvratila suzavcem. Ima uhićenih i ozlijeđenih, nastradali i novinari
RTL / AP Images

U Beogradu se prosvjedovalo četvrti dan, a sinoć su maskirane skupine u naletima napadale policiju i novinare

Građani Beograda, Novog Sada, Valjeva, Niša, Čačka, Leskovca, Pirota i Vranja okupili su se na ulicama i u petak navečer kako bi izrazili nezadovoljstvo aktualnom političkom i epidemiološkom situacijom u Srbiji. Međutim, situacija u Beogradu večeras je bila neobična u odnosu na prethodne večeri. Nakon mirnog okupljanja dio demonstranata je pokušao izazivati incidente i sukobe s policijom, koja je gotovo do samog kraja bila vrlo suzdržana u odgovoru, a prosvjed je završen oko pola sata nakon ponoći.

Vezana vijest

Vuk Velebit

Večerašnji prosvjed u Beogradu prolazio je prilično mirno u odnosu na ranije, no povremeno je bio prekidan napadima dijela prosvjednika na policiju koja gotovo uopće nije reagirala. Tako je i kad se nakon 23 sata već činilo da će se prosvjednici razići, opet dio mladića s fantomkama počeo kamenjem napadati policiju i bacio baklju koja je tek tada prvi put bacila suzavac. Ti demonstranti su iščupali dio pločnika i uzimali kamenje kojim su gađali policiju desetak minuta koja je potom bacila više suzavaca i rastjerala gotovo sve prosvjednike ispred Skupštine Srbije, a tek tada je pristigao i veći broj policajaca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekoliko policajaca i prosvjednika je ozlijeđeno, a veći broj ljudi se nagutao dima od suzavca zbog čega je došla Hitna pomoć, a policija se povukla na plato ispred Skupštine.

I ranije tijekom večeri u nekoliko navrata skupine dijelom zamaskiranih mladića u fantomke policiju su gađali kamenjem, bocama i pirotehnikom, a policija nije reagirala kao prijašnjih večeri, javljaju novinari iz središta Beograda. Skup, kažu, podsjeća na navijački skup, a dio njih je vrlo agresivan i prema policiji i prema novinarima. Osim štoi su napadnuti novinar i snimatelj N1, fotoreporter Bete Miloš Miškov ozlijeđen je tijekom nereda ispred Narodne skupštine u Beogradu. Napadnuta je i novinarska ekipa Al Jazeere Balkans, ali srećom nitko od reportera nije ozlijeđen, već im je samo uništena oprema. 

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je za N1 da je svaki dan prosvjeda drugačiji po tome "koja skupina preuzme glavnu riječ". "Jako je teško na ovim prosvjedima prepoznati ljude, prije svega zbog načina na koji dolaze, maski koje nose i fantomki", naglasio je i dodao: "Nema elemenata na koji možemo nekoga prepoznati, uspjeli smo prepoznati neke grupacije otprilike, dosta je to složena i kompleksna stvar."

Policiji je tek oko 21:45 počelo pristizati pojačanje. Većina građana se povukla i sa strane gledaju što se događa oko ulaza u Narodnu skupštinu. No, dio prosvjednika obraća se policajcima stojeći ispred policijskih kordona i poziva ih da se pridruže narodu.

Prosvjedi u Beogradu - 4. dan

"Pozivamo ih da skinu kacige i pridruže nam se, da stanu uz narod. Ali njih je strah, boje se da će masa krenuti za njima. Uvjeravamo ih da neće", rekao je jedan od prosvjednika u razgovoru za N1, a tvrdi da studira u Nizozemskoj posljednje tri godine te je poručio: "Otišao sam zbog Vučića. On je autokrat, gori i od Slobodana Miloševića".

A prosvjed je počeo mirno, uz blokadu prometa ka središtu grada, no iza 21 sat došlo je do eskalacije prosvjeda, kada je dio prosvjednika na ulazu u zgradu Narodne skupštine u Beogradu pomaknuo metalnu ogradu na vrh stepenica, a prema vratima su bačene boce, topovski udari i pirotehnika.

No, ubrzo su se povukli, a u jednom trenutku u javljanju uživo napadnuti su novinar i snimatelj N1 televizije, odnosno nekoliko prosvjednika im se približilo te ih je počelo vrijeđati, a jedan im je bacio mikrofon na pod.

Vezana vijest

Beograd

Dio mladih prosvjednika koji se odmaknuo od Skupštine kazao je da jednostavno smatraju da način na koji Aleksandar Vučić vodi zemlju nije dobar i da žele da se to promijeni. 

Prosvjed je počeo mirno, a ona su krenuli incidenti

Nešto prije devet sati zbio se i prvi incident ispred Skupštine, naime u sukobu grupe demonstranata jedan je potegao nož, a nekoliko njih je probilo ogradu na ulazu u srpski parlament i bacaju flaše na stepenice. Jedna osoba je ozlijeđena, a nakon napada i uboda nožem u svađi ispred parlamenta uhićen je napadač (47) koji je ozlijedio 32-godišnjeg muškarca, priopćila je policija. Nešto kasnije netko je bacio topovski udar ispred zgrade Skupštine. 

Inače, večeras je četvrti dan prosvjeda koje su obilježili brutalnost policije prema prosvjednicima, upotreba suzavca i topovskih udara, nasilni ulazak prosvjednika u zgradu Narodne Skupštine Republike Srbije, napadi na novinare te sukobi građana s huliganima koji su onemogućavali prosvjede.

Večeras je i prosvjednika i policije manje nego prethodnih dana. Ispred zgrade srbijanskog parlamenta postavljena je metalna ograda, a nakon što je stotinjak agresivnih prosvjednika pokušalo ući u parlament, na platou ispred zgrade Skupštine raspoređene su postrojbe žandarmerije i policije.

Prosvjed je počeo mirno, uz blokadu prometa ka središtu grada, a nekoliko skupina agresivnih prosvjednika, od kojih neki s 'fantomkama' na licu, bili su vrlo agresivni i prema novinarima te su razbili prozore na zgradi parlamenta.

U Novom Sadu prosvjednici su bili blokirali izlaz iz grada prema autocesti za Beograd, a iako su planirali izaći i na samu autocestu u tome nisu uspjeli.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!