Ostani doma
Novosti / Svijet

SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Nova pošast modernoga doba: Maske i rukavice pronađene u sedam glavnih europskih rijeka

Nova pošast modernoga doba: Maske i rukavice pronađene u sedam glavnih europskih rijeka
Opération Mer Propre /FB

Stižu nova upozorenja na opasnost od potencijalno zaraznog otpada povezanog sa zdravstvenom krizom

"Zaštitne maske i rukavice pronađene su tijekom lipnja u sedam glavnih europskih rijeka", priopćila je glasnogovornica francuske Zaklade Tara Océan Romy Hentinger i upozorila na opasnost ovog potencijalno zaraznog otpada povezanog sa zdravstvenom krizom.

Vezana vijest

Zagađenje

Pisali smo već o otkriću francuske ekološke udruge Opération mer propre (Operacija čisto more) koja je u podmorju u blizini poznatoga francuskog ljetovališta Antibes na Azurnoj obali pronašla velik broj kirurških maski i rukavica od lateksa. Vijest se brzo proširila francuskim medijima u kojima se ovog proljeća pisalo o potrebi naplate visokih kazni za neodgovorno bacanje ove nove vrste otpada koju je donijela pandemija COVID-19.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ovaj problem uistinu nas zabrinjava jer već imamo potvrdu da su velike količine jednokratnih maski i rukavica stigle do mora'', kazala je Hentinger. Naglasila je da su zaštitne maske za jednokratnu upotrebu izrađene od ''vrlo finog polipropilena koji se brzo fragmentira''.

Vezana vijest

Bačena maska

Znanstvenim istraživanjem o prisutnosti mikroplastike u velikim europskim rijekama, najvećim dijelom provedenim tijekom ekspedicije "Microplastiques 2019" od svibnja do studenog prošle godine, piše Ekovjesnik, bilo je obuhvaćeno devet rijeka: Temza, Elba, Rajna, Seine, Ebro, Rona (Rhône), Tiber, Garonne i Loire.

''Očekujemo konačne rezultate istraživanja jer znanstvenici još rade uzorkovanja na rijekama'', dodala je Hentinger. Ono što je dosad poznato jesu rezultati istraživanja od svibnja do studenog prošle godine kada je prisutnost mikroplastike otkrivena u svim uzorcima navedenih rijeka.

Potvrdilo je to ''široku rasprostranjenost mikroplastike u europskim rijekama te njen dotok u mora i oceane u kojima se pod utjecajem UV zračenja i morske soli ipak ne razgrađuje u potpunosti'', objasnio je Martin Hertau, kapetan plutajućeg laboratorija Tara, koji se do kraja tjedna nalazi u Parizu, te koji upozorava i educira o štetnom utjecaju mikroplastike na morske ekosustave i cjelokupan život u moru.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!