Ostani doma
Novosti / Svijet

U ČEMU JE PROBLEM?

Zašto je Vučić opsjednut Hrvatskom, a u svakom nastupu spominje Hrvate: 'To je stara balkanska metoda'

U samo tjedan dana svaki problem Vučić je pravdao napadima iz Hrvatske

Zdravstveni sustav u Srbiji je pred pucanjem zbog velikog broja zaraženih, ali ako pitate Aleksandra Vučića Hrvatska ima veći problem jer malo testira: ''Hrvatska samo 82.000, Srbija 428.000''.

Vezana vijest

Ana Brnabić

Od prošlog utorka u Srbiji se svakodnevno prosvjeduje, što zbog situacije s koronavirusom, što zbog Kosova, a  zajednički nazivnik nereda je Aleksandar Vučić. Ali ako pitate Vučića, hrvatski mediji slave zbog stanja u Srbiji: ''Gadosti koje sam pročitao u hrvatskim medijima samo pokazuje kolika je zainteresiranost koordiniranost u akcijama i napadima na našu zemlju''.

Na istoj izvanrednoj press konferenciji meta su bili i Jadranka Kosor i Davor Ivo Stier: ''Podsjetit ću vas na tekst Davora Ive Stiera. Pronađite ga negdje. Koji je rekao za nas problemi nastaju dolaskom Vučića na vlast''.

Hrvatska je ponovno na red došla u Parizu nakon Vučićevog sastanka s francuskim predsjednikom Emanuellom Macronom: ''Sve što me oni više mrze i što me histeričnije napadaju ja ću biti utoliko zadovoljniji. To mi je u ovoj muci i u svim ovim problemima s kojim se suočavamo uvijek najdraže. Kad vidim koliko su nervozni i koliko bi pokušali napraviti od Srbije balkansko ruglo''.

Nakon povratka u Srbiju, Vučić je preksinoć bio jedini gost u dvosatnoj emisiji na sebi bliskoj televiziji. Nije dugo trebalo da spomene Hrvatsku. Mediji u Hrvatskoj, tvrdi, daju logističku podršku za rušenje vlasti u Srbiji: ''Srbija će preteći Hrvatsku u stopi BDP-a i nikad se neće vratiti natrag. ... Najgore laži o sebi čitam, gadosti, bljuvotine. Ponavljam vam, jednom kad ih preteknemo nikad se vratiti neće i ostat će zapisano u povijesti da je to učinio Aleksandar Vučić''.

U samo tjedan dana svaki problem Vučić je pravdao napadima iz Hrvatske - naši sugovornici kažu - to je stara balkanska metoda skretanja pažnje na susjede.

''Mislim da srpski predsjednik Vučić želi sebe prikazati kao žrtvu i to još uz napade iz Hrvatske. Dakle, nešto što bi mu trebalo pribaviti simpatije gdje je u situaciji da nema puno simpatija za njega u Srbiji'', smatra Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose: ''Situacija izmiče kontroli i on se tu ne snalazi jako dobro i pokušava na različite strane privući pažnju i reći da je on dobar lider. Ove trenutne izjave nisu dio neke grandiozne ideje koje vode prema nečemu. On sada pokušava dati lokalnu anesteziju svojim greškama''.

I dok neki očekuju reakciju iz Hrvatske, evo kako sve te izjave komentira Andrej Plenković: ''Nisam ih doživio. Nisam ih doživio ni na koji način. Ovo što se događa u Srbiji nema veze s Hrvatskom. Ne vidim zbog čega je Hrvatska predmet rasprava političkih u Srbiji''.

A kad se pogleda kako su ovih dana izgledale naslovnice medija pod kontrolom Vučića, vidi se da je u prosvjede po njima bila umješana Torcida, Rusija pa čak i Ivica Dačić. A mogli su Srbi čitati i kako je Vučić dežurni krivac jer im prosječna plaća nije 250 nego 500 eura jer imaju dovoljno respiratora - propaganda za 120 dinara iliti sedam kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!