Ostani doma
Novosti / Svijet

SPACEX MISIJA

VIDEO Astronauti su prvi put nakon dugih 45 godina iz Svemira sletjeli ravno u... ocean!

VIDEO Astronauti su prvi put nakon dugih 45 godina iz Svemira sletjeli ravno u... ocean!
AP

Prvi je to prvi put da je NASA-ine astronaute u svemir lansirala i iz njega vratila privatna svemirska letjelica.

Povijesna misija u svemiru je uspjela! Nakon što su dva mjeseca proveli na Međunarodnoj svemirskoj postaji, dvojica američkih astronauta uspješno su sletjela natrag na Zemlju, točnije u Meksički zaljev.

Vezana vijest

Astronauti su se uspješno spustili na Zemlju nakon dva mjeseca (thumbnail)

Prvi je to prvi put da je NASA-ine astronaute u svemir lansirala i iz njega vratila privatna svemirska letjelica. Iako kapsula kojom su se spustili na video snimkama izgleda puno manja, kada ovako dospije u naš studio, možemo dobiti stvarni dojam njezine veličine.

Riječ je o kapsuli Crew Dragon privatne kompanije SpaceX Elona Muska. Ima svoje motore za povratak na Zemlju i komotnija je od ruskih. Novost je da nije jednokratna, a s raketom vrijedi gotovo tri milijarde dolara. Zanimljivo je da su astronauti u kapsuli, uz klasičnu radio komunikaciju, imali i poseban satelitski telefon, te im je jedna od zadaća tijekom slijetanja bila testirati ga.

Bio je to i prvi put nakon 45 godina da je američka kapsula sletjela u ocean, zadnji su put NASA-ini astronauti to učinili s ruskim kolegama u misiji Apollo - Soyuz.

Više - Amela Čilić.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!