Ostani doma
Novosti / Svijet

HOĆE LI IH DOĆI GLAVE?

'Kada bi se izbori održali danas bio bi to debakl!' Republikanci u panici i najvećoj krizi od početka Trumpove ere

'Kada bi se izbori održali danas bio bi to debakl!' Republikanci u panici i najvećoj krizi od početka Trumpove ere
AP

Rezultati istraživanja o Trumpovoj popularnosti poražavajuće su loši te su republikanci počeli paničariti.

Malo manje od tri mjeseca Ameriku dijeli od predsjedničkih izbora i iako se čini da je do toga još puno vremena, u ovom trenutku američki predsjednik Donald Trump trebao bi se više nego ikada baciti u promjenu strategije, jer prema istraživanjima ne piše mu se dobro.

Najnovije istraživanje na nacionalnoj razini, kako pišu strani mediji, pokazuje da Trump za Joeom Bidenom zaostaje za gotovo deset posto. Čak i republikanci neslužbeno priznaju da stvari izgledaju podjednako loše i na lokalnoj razini. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više od šest stratega republikanaca koji rade na izborima neslužbeno otkrivaju kako Trumpovi postoci strmoglavo padaju u državama i okruzima širom zemlje. 

Vezana vijest

Trump tik tok

Veliki pad popularnosti kod birača dogodio se zbog Trumpova pristupa cijeloj situaciji s koronavirusom, a ništa bolje nije reagirao ni na prosvjede oko ubojstva Georgea Floyda.

Tako jedan od stratega smatra kada bi se izbori održali danas bio bi to - debakl.

Brojke mu se ne sviđaju pa prijeti tužbama

Ono što je posebno zabrinjavajuće Trump loše stoji u državama koje su na početku izbornog ciklusa djelovale daleko van dometa demokrata. 

No, njegove užasne brojke, ako se ostvare, neće pogoditi samo njega. Naime, republikanci su iz dana u dan sve zabrinutiji da bi ih Trump mogao koštati većine u Senatu.

I umjesto da se Trump uhvati u koštac s problemom, kako pišu strani mediji, on i njegov tim javno oštro kritiziraju istraživanja javnog mijenja, Čak su prijetili da će tužiti CNN zbog istraživanja koje je pokazalo da zaostaje za Bidenom za 14 posto.

Iako stručnjaci kažu da je ta brojka malo preuveličana, ipak neslužbeno govorkaju da ni njihova istraživanja nisu mnogo bolja.

Vezana vijest

Donald Trump

Bidenova prednost u Michiganu, državi u kojoj je Trump pobijedio 2016. godine je čak dvocifrena (Biden 49 posto,  Trump 37 posto).

Gubi podršku i među republikancima

Istraživanja javnosti pokazuju da je Trumpova popularnost pala i u Wisconsinu i u Pennsylvaniji, u dvije države u kojima je na prethodnim izborima pobijedio.

Biden vodi u Arizoni, državi u kojoj je Trump pobijedio, a Biden je u laganoj prednosti i u Floridi i u Sjevernoj Karolini, također u dvije države u kojima je prošli put pobijedio.

U drugim državama u kojima je Trump 2016. pobijedio s velikom razlikom, ta razlika je 'neugodno' mala. 

Trumpu je popularnost pala kod starijih građana, gubi nezavisne glasače, a nastavlja gubiti i glasove žena. Stoga republikanci između sebe šapuću da kada bi se izbori održali danas, rezultati bi bili katastrofalno loši. Ne bi samo 'izgubili' Bijelu kuću, već i Senat, a vjerojatno i neka mjesta u Kongresu. Podsjetimo, Amerikanci paralelno s predsjedničkim izborima održavaju i izbore za određeni broj mjesta u Senatu i izbore za Kongres.

Najveća kriza od početka Trumpove ere

Trump se mora sabrati ili će biti stvarno problematično, govore između sebe. 
No, ono što bi ga trebalo najviše zabrinjavati jest da gubi i podršku u svojoj republikanskoj bazi. Podrška Trumpu među glasačima republikanaca je na  osamdesetak posto, i iako je ta brojka i dalje velika, ona je znatno manja nego tijekom većeg djela njegovog predsjedničkog mandata – tada je iznosila više od 90 posto. 

Kampanja za predsjedničke izbore još nije u punom zamahu, a za kasniji početak uglavnom je zaslužan koronavirus. Ali republikanci se u velikom broju slažu da će biti u velikoj nevolji, ako Trump nešto ne promjeni u svom pristupu, jer prema istraživanju republikanci su u najvećoj krizi od početka Trumpove ere.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!