Ostani doma
Novosti / Svijet

SULUDI DETALJI KATASTROFE

Kapetan, čiji je teret razorio pola Bejruta, otkriva kako je vlasnik proglasio bankrot i posadu ostavio zarobljene gotovo bez hrane i vode

Kapetan, čiji je teret razorio pola Bejruta, otkriva kako je vlasnik proglasio bankrot i posadu ostavio zarobljene gotovo bez hrane i vode
AP

Direktor libanonske carine Badri Daher poslao je šest pisama nadležnima u kojima upozorava na prijeteću bombu, no nikada nije dobio nikakav odgovor.

Razorna eksplozija u Bejrutu ozlijedila je više od pet tisuća ljudi te odnijela 145 žrtava, a uzrok eksplozije je 2.750 tona amonij nitrata koji je stajao na istom mjestu u neadekvatnim uvjetima nevjerojatnih šest godina.

Libanonske vlasti otkrile su da su pritvorile 16 osoba u istrazi eksplozije u bejrutskim lučkim skladištima, a pravosudni izvor i lokalni mediji navode da je među pritvorenima i glavni direktor luke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A cijela priča oko te plutajuće bombe pune amonij nitrata počinje prije šest godina i uistinu je suluda. Njega je tamo dopremio teretni brod MV Rhosus 2014. koji se nalazio u vlasništvu ruskog biznismena koji danas živi na Cipru.

Bivši vlasnik - šuti

Riječ je o Igoru Grečuškinu, a bivši kapetan tog broda Boris Prokošev otkrio je za svjetske medije da i nakon ove stravične nesreće vlasnik se nije oglasio. 

Problem je što je taj opasni otpad godinama bio uskladišten u hangaru u luci bez sigurnosnih mjera koje bi spriječile katastrofu koja se dogodila. 

S tim teretom brod je pod moldavskom zastavom zaglavio u bejrutskoj luci, iako njegovo odredište nije bio Libanon nego Mozambik.

Vezana vijest

Cijela priča počinje kada je kapetan broda Boris Prokošev zaustavio brod u Grčkoj kako bi napunio gorivo. U tom trenutku javlja mu se vlasnik broda koji mu govori da kompanija više nema novca za daljnji put te kako bi se on nastavio, mora u Bejrutu pokupiti dodatni teret kako bi tako pokrio putne troškove.

Proglasio bankrot i ostavio brod

Nakon toga brod pristaje u Bejrutu, ali lučke vlasti ga tamo zadržavaju zbog nedostatka dokumenata te otkrivaju kako nisu zadovoljeni uvjeti nužni za prijevoz  te kako brod ima neplaćene naknade luci.

No, priča u tom trenutku dobiva još apsurdniji nastavak. Zbog cijele situacije posada broda koju je činilo osam Ukrajinaca i dvojica Rusa bila je prisiljena ostati na brodu, a u toj cijeloj situaciji vlasnik Grečuškin proglasio je bankrot i samo - ostavio brod.

Vezana vijest

Bejrut

Nakon poprilično natezanja libanonske vlasti pustile su šest od deset članova posade, no četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta i to gotovo godinu dana.

Prodali gorivo kako bi imali za odvjetnika

Jedan od članova posade, Rus, koji ostao zarobljen, otkrio je za svjetske medije kako je svakodnevno pisao Vladimiru Putinu o dramatičnom stanju na brodu na kojem je proveo 11 mjeseci s izuzetno malo zaliha hrane i vode.

"Na kraju smo morali prodati gorivo te smo s tim novcem angažirali odvjetnika", otkrio je kapetan CNN-u, koji je došao u posjed mailova koje su razmjenjivali kapetan i odvjetnik Charbel Dagher te koji pokazuju da je amonij nitrat iskrcan u bejrutskoj luci u studenom 2014. godine i ostavljen u skladištu sve do ove stravične tragedije.

Vezana vijest

Beirut eksplozija

Direktor libanonske carine Badri Daher stalno je upozoravao da se radi o "ekstremno opasnom" teretu te se obraćao bejrutskim sudovima kako pronašli rješenje te taj  opasni odložili na drugo mjesto.

To je potvrdio i sam Daher koji je CNN-u rekao da je poslao šest pisama nadležnima u kojima upozorava da je riječ o plutajućoj bombi, ali nikada nije dobio nikakav odgovor.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!