Ostani doma
Novosti / Svijet

SVIJETLI PRIMJER

100 dana bez novog slučaja koronavirusa. Kako je čelična lady razorila opaku bolest? Za sve je kriv dolazak na aerodrom

100 dana bez novog slučaja koronavirusa. Kako je čelična lady razorila opaku bolest? Za sve je kriv dolazak na aerodrom
Shutterstock

I dok se ostatak svijeta i dalje bori s pandemijom, Novi Zeland je suzbio koronu te su ovih dana objavili da nemaju lokalnog prijenosa koronavirusa.

Australija je u ponedjeljak zabilježila rekordan dnevni broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, ali je broj novozaraženih najniži u posljednja dva tjedna. Službenici druge najnaseljenije australske države Viktorije koja je postala žarište u drugom valu zaraze izvijestili su da je u posljednja 24 sata od virusa umrlo 19 ljudi. Uz smrti koje su zabilježene u drugim državama to predstavlja najveći pojedinačni porast smrtnih slučajeva.

Vezana vijest

Andrej Plenković Jacinda Ardern

I dok se Australija kao i ostatak svijeta bori s pandemijom koronavirusa, Novi Zeland je ovog vikenda objavio da u 100 dana nemaju lokalnog prijenosa koronavirusa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako im je to uspjelo? Stručnjaci tvrde da je pristup Novog Zelanda drugačiji od ostalih zemalja te da dok su zapadne zemlje pokušavale usporiti širenje bolesti i izravnati krivulju, Novi Zeland je koronavirus odlučio u potpunosti suzbiti. I u tome je i uspio. 

Inicirala stroge mjere

Svi hvale poteze premijerke Jacinde Ardern, koja je dobila titulu čelične lady, a zaslužna je za te dobre vijesti, piše Daily Mail.

Tajna Novog Zelanda je u dvije odluke koje su brzo provedene – zatvaranju granica i uvođenju karantene.

Vezana vijest

Novi Zeland

Novozelandska "čelična lady" inicirala je ove stroge mjere, u čemu je dobila podršku i drugih, od opozicije pa do samih građana. A sve je moglo izgledati drugačije da se premijerka nije u svoju zemlju vratila iz Južne Koreje dok je u toj zemlji epidemija bila u punoj snazi.

U šoku nakon dolaska na aerodrom

Ardernova je bila šokirana jer joj na novozelandskom aerodromu nisu izmjerili temperaturu, već je samo dobila uputu da bude u samoizolaciji 14 dana.

Nakon toga, 19. ožujka zatvaraju se granice, a ubrzo je uspostavljena karantena te je građanima rečeno da moraju ostati u svojim domovima mjesec dana, naravno izuzetak su bila određena zanimanja te obavljanje nužnih stvari za svakodnevni život poput kupovine namirnica.

Novozelanđani su bili uplašeni eskalacijom, koja se već događala u Italiji i Španjolskoj, svi su se usuglasili da će do zatvaranja svakako doći, prije ili kasnije. Zbog toga su riješili da karantenu uspostave što prije, kako se kriza ne bi odužila.

Građanima je rečeno da imaju 48 sati da se pripreme, a preporučeno im je da ostanu u svojim domovima, osim ako se ne bave najvažnijim poslovima, poput zdravstva ili policije.

Debakl ministra zdravstva

Par sati prije početka karantene, svim građanima stigao je SMS s porukom "Ponašajte se kao da imate covid 19, to će spasiti živote“.

One koji nisu poštovali mjere policija je rastjerivala s javnih površina, a mnogi još pamte i incident ministra zdravstva Davida Clarka koji je otišao na plažu voziti bicikl, a potom sam za sebe rekao da je "idiot“.

Vezana vijest

Liderice

Koliko su Novozelanđani ozbiljno shvatili mjere, govori činjenica su da su policiji prijavljivali one koji ih ne poštuju. Premijerkine mjere podržala i opozicija pa je jedinstvo građana i političara dalo rezultate.

Mjere vlade podržali su i pohvalili i stručnjaci, kao što je epidemiolog Michael Baker, profesor sa Sveučilišta Otago, koji je rekao da je pristup Novog Zelanda bio drugačiji od ostalih zemalja i da u tome leži tajna uspjeha. 

Odlična kombinacija

"Dok su zapadne zemlje pokušavale usporiti širenje bolesti i izravnati krivulju broja oboljelih, Novi Zeland je odlučio epidemiju u potpunosti suzbiti“, rekao je, dodavši da odlični rezultati leže u medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vodstvu.

Vezana vijest

Jacinda Ardern

"Gdje god u svijetu imate uspješnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji", smatra profesor, dodajući da su mnoge zemlje loše upravljale ovim krizom i sada tragaju za novim rješenjima te se ugledaju na Novi Zeland. 

Naravno, prednost Novog Zelanda jest što lako može zatvoriti granice, a za razliku od mnogih drugih zemalja sa svojih pet milijuna stanovnika nije gusto naseljen. No, njihov model se za razliku od mnogih drugih zemalja svijeta pokazao uspješnim. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!