Ostani doma
Novosti / Svijet

Rast nezadovoljstva

Druga je noć prosvjeda protiv Lukašenka, zapadne zemlje pozvale na transparentnost izbora

Druga je noć prosvjeda protiv Lukašenka, zapadne zemlje pozvale na transparentnost izbora
AP

Bjeloruska sigurnosna agencija je objavila da je spriječila pokušaj ubojstva Lukašenkove glavne protivnice

Bjeloruska policija u ponedjeljak se sukobila s prosvjednicima u Minsku drugu večer zaredom, nakon što je predsjednik Aleksander Lukašenko premoćno pobijedio na spornim izborima za koje Zapad kaže da su obilježeni ozbiljnim nepravilnostima.

Najveća konkurencija

Policija je viđena kako izvlači prosvjednike iz gomile i tuče ih palicama. Privedeno je više od 30 ljudi, prenose svjedoci. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U isto vrijeme bjeloruska sigurnosna agencija je objavila da je spriječila pokušaj ubojstva Lukašenkove glavne protivnice Svetalne Tihanovskaje, prenosi televizija ONT. 

Ona je u ponedjeljak rekla kako se neće pridružiti prosvjednicima kako vlasti to ne bi iskoristile taj potez da ju uhite, no da traži od Lukašenka, koji vlada od 1994., da odstupi s dužnosti, piše agencija France Presse. 

Vezana vijest

Lukašenko, Bjelorusija

Tihanovskaja se proteklih tjedana pretvorila u neočekivanog rivala Lukašenku, a izbore u nedjelju, na kojima je dugovječni čelnik osvojio šesti uzastopni mandat s 80 posto glasova, proglasila je falsificiranima. 

Ta 37-godišnja bivša učiteljica engleskog jezika, domaćica bez političkog iskustva, na izborima je prema službenim rezultatima osvojila 10 posto glasova ali je poručila kako se smatra pobjednicom.

Prisiljena na skrivanje

Neovisna istraživanja pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 posto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 posto.

Režim je nakon gušenja prosvjeda s noći na ponedjeljak optužila da se "održava silom".

Tihanovskaja se u vrijeme izbora skrivala, nakon što su vlasti uhitili devetero članova njezine kampanje, a svoje dvoje djece je već ranije iz sigurnosnih razloga poslala u inozemstvo, piše BBC.

Vezana vijest

Lukašenko4

U političku utrku je ušla nakon što je kandidatura zabranjena njezinom suprugu, videoblogeru koji je diljem Bjelorusije snimao nezadovoljstvo stanovnika, od poljoprivrednika do umirovljenika.

Putin čestitao pobjedniku

Vlasti u Minsku ranije su zabranile kandidaturu i bivšem bankaru Viktoru Babariku, kao i bivšem diplomatu Valeriju Tsepkalu, iako su obojica prikupila potrebnih 100 tisuća potpisa. 

Dio zemalja čestita Lukašenku, Zapad ukazuje na ozbiljne nepravilnosti i osuđuje represiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Lukašenku na pobjedi, a poruke podrške poslali su i čelnici Kine, Kazahstana, Uzbekistana, Moldavije, Azerbajdžana i Venezuele, piše BBC. 

Vezana vijest

Neredi u Minsku

S druge strane, predsjednica Europske komisije osudila je represiju prosvjeda i pozvala na objavu "točnih" rezultata izbora, prenosi agencija France presse. 

"Nasilnoj represiji prosvjeda nije mjesto u Europi. Pozivam bjeloruske vlasti da osiguraju da su glasovi izbora u nedjelju prebrojani i točno objavljeni". 

Osude sa svih strana

Šef diplomacije EU-a Josep Borrell također je osudio "nesrazmjerno i neprihvatljivo nasilje policije nad mirnim prosvjedima". 

Bijela kuća rekla je da je "jako zabrinuta" ponovnim izborom Lukašenka. "Pozivamo bjelorusku vladu da poštuje pravo mirnog okupljanja i da se suzdrži od korištenja sile", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica Kayleigh McEnany.

Vezana vijest

Libanon

Njemačka vlada je objavila kako ima "ozbiljne sumnje" oko izbora i da na njima nisu zadovoljeni minimalni standardi. Berlin je osudio i "ograničavanje pristupa internetu" na bjeloruskom teritoriju u vrijeme izbora. 

Poziv na prekid nasilja

Službeni Pariz pozvao je vlasti u Minsku na "najveću suzdržanost" i "potpunu i transparentnu objavu rezultata", dok je Poljska pozvala na izvanredni EU sastanak na vrhu povodom eskalacije situacije u sebi susjednoj državi, piše BBC. 

London je ukazao na "ozbiljne nepravilnosti" na izborima.

Vezana vijest

koronavirus bjelorusija

 "Velika Britanija poziva Bjelorusiju da se suzdrži od novih činova nasilja posle predsjedničkih izbora obilježenih ozbiljnim nepravilnostima", stoji na Twitteru ministarstva vanjskih poslova.

Ono je ocijenilo "potpuno neprihvatljivim" nasilje i pokušaje bjeloruskih vlasti da uguše demonstracije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!