Ostani doma
Novosti / Svijet

STRUČNJAKINJA UPOZORAVA

Pronađen 10 puta zarazniji soj korone? 'Ako nešto ne promijenimo, slijede nove epidemije'

Pronađen 10 puta zarazniji soj korone? 'Ako nešto ne promijenimo, slijede nove epidemije'
Shutterstock

Rizik se neće smanjiti nastavi li se s globalizacijom i u budućnosti, upozorila je britanska znanstvenica Sarah Gilbert

Raste rizik od epidemija zaraznih bolesti koje se šire sa životinja na ljude, upozorila je znanstvenica Sarah Gilbert koja predvodi istraživanje cjepiva protiv COVID-19 na britanskom sveučilištu Oxford. 

Vezana vijest

Opatija, koronavirus

Zbog ljudske aktivnosti i globalizacije, odnosno načina na koji se stvari odvijaju u svijetu, izgledno je, upozorila je, da će zoonotske infekcije izazvati nove epidemije u budućnosti. ''Veća gustoća stanovništva, više putovanja, krčenje šuma - sve ove stvari mogle bi izazvati nove epidemije, a onda će se nešto proširite i dalje'', kazala je Gilbert za The Independent.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Većina znanstvenika vjeruje da je novi koronavirus na čovjeka prešao sa šišmiša, vjerojatno putem tržnice u Wuhanu. I drugi smrtonosni virusi poput ebole, SARS-a, virusa zapadnog Nila, također su sa životinja prešli na čovjeka.

Upozorenje stiže u trenutku kad su se pojavile informacije o mutiranom soju novog koronavirusa koji je navodno pronađen u Indoneziji, Singapuru i Maleziji, a za kojeg se vjeruje da je 10 puta zarazniji od originalnog soja SARS-CoV-2.

Cjepivo koje razvija sveučilište Oxford čeka rezultate treće faze testiranja, a ako se dokaže njegova učinkovitost znanstvenici s Oxforda se nadaju da bi moglo biti široko dostupno do kraja tekuće godine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!