Ostani doma
Novosti / Svijet

pedesetogodišnji sukob

Bivši vođe FARC-a izrazili žaljenje zbog otmica i traže oprost: 'Otmice su teška pogreška zbog koje se samo možemo ispričati!'

Bivši vođe FARC-a izrazili žaljenje zbog otmica i traže oprost: 'Otmice su teška pogreška zbog koje se samo možemo ispričati!'
Shutterstock

Kolumbijska vlada i organizacije za ljudska prava optužuju bivše gerilce za otmice tisuće civila i pripadnika oružanih snaga.

Osmorica bivših zapovjednika razoružane kolumbijske gerilske skupine zatražili su u ponedjeljak oprost za otmice koje su pobunjenici počinili tijekom dugogodišnjeg oružanog sukoba, izjavivši da žale zbog teške pogreške.

To je prvi put od studenoga 2016. kad su vlada i demobilizirane Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) postigle mirovni sporazum da je skupina nekadašnjih zapovjednika, među kojima je Rodrigo Londono, poznatiji kao Timočenko zatražila oprost i prihvatila da je pogriješila.

Vezana vijest

Droga

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovdje smo da javno i od srca zatražimo oprost od svih naših žrtava i njihovih obitelji", rekli su u izjavi sadašnji članovi političke stranke FARC, koja je svoje španjolske inicijale sačuvala time što je ime promijenila u Zajedničke alternativne revolucionarne snage.

"Otmice su teška pogreška zbog koje se možemo samo duboko ispričati", rekli su.

Kolumbijska vlada i organizacije za ljudska prava optužuju bivše gerilce za otmice tisuće civila i pripadnika oružanih snaga tijekom njihovog pedesetogodišnjeg sukoba u kojem je život izgubilo 26 tisuća ljudi dok su milijuni raseljeni.

Vezana vijest

FARC Kolumbija

Članovi političke stranke FARC priznali su da su te otmice teško pogodile žrtve, ali i trajno narušile njihovu vjerodostojnost jer su svojim žrtvama oduzeli dostojanstvo i slobodu. Pritom su ponovno iskazali spremnost da svjedoče na sudu i daju objašnjenje kolumbijskom društvu. 

Sud bivšim vođama pobunjenika u slučaju preuzimanja odgovornosti i priznanja zločina može oduzeti slobodu na razdoblje od pet do osam godina.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!