Ostani doma
Novosti / Svijet

ekstremno desničarski sadržaj

Njemački policajci suspendirani, dijelili fotografije izbjeglica u plinskim komorama i slike Adolfa Hitlera

Njemački policajci suspendirani, dijelili fotografije izbjeglica u plinskim komorama i slike Adolfa Hitlera
AP images

Suspendirano je 29 pripadnika i pripadnica policije koji su izmjenjivali nedozvoljeni propagandni materijal ekstremno desnog svjetonazora

U njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji otkrivene su komunikacijske zatvorene skupine u kojima se razmjenjivao sadržaj s ekstremno desnom pozadinom, a među njihovim članovima je i 29 policajaca, priopćeno je u srijedu u Duesseldorfu.

"Ovo je sramota za policiju u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Nisam vjerovao da je ovako nešto moguće", rekao je ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Herbert Reul na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konferencija je sazvana nakon izvršenog pretresa u stanovima policajaca u Ruhrskoj oblasti i Porajnju, nakon čega je s dužnosti suspendirano 29 pripadnika i pripadnica policije kojima je dokazano da su bili aktivni u Whats App komunikacijskim skupinama (chatovima), u kojima su osobe ekstremno desnog svjetonazora izmjenjivale nedozvoljeni propagandni materijal.

Suspendirani policajci su svi u jednom trenutku karijere bili aktivni u policijskoj upravi grada Muelheima na Ruhru.

Na računalima i pametnim telefonima suspendiranih policajaca su, između ostalog, pronađene slike na kojima su izbjeglice prikazane u plinskim komorama, slike Adolfa Hitlera kao i kukasti križevi.

Interna istraga

Predsjednik policije u Essenu je rekao kako suspendirani policajci do sada nisu upadali u oči zbog ekstremno desnih svjetonazora.

Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Reul je najavio internu istragu kao i postavljanje specijalnog povjerenika za borbu protiv ekstremno desnih tendencija unutar policije.

Ministar unutarnjih poslova je rekao kako se mogu očekivati otkrića daljnjih slučajeva nakon provjere materijala zaplijenjenog u današnjim pretresima. Sindikat policajaca (GdP) je izrazio ogorčenje zbog prisustva policajaca u radikalno desnim krugovima.

"Borba protiv ekstremne desnice spada u srž zadaća policije i zato je nedopustivo da policajci sami dijele ovakve radikalno desničarske sadržaje“, rekao je predstavnik GdP-a Michael Maatz.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!