Ostani doma
Novosti / Svijet

TUŽNA VIJEST

Autor kultnog filma 'Bure baruta': Umro srpski i jugoslavenski redatelj Goran Paskaljević

Autor kultnog filma 'Bure baruta': Umro srpski i jugoslavenski redatelj Goran Paskaljević
Zarko Basic/PIXSELL

Magazin "Variety" uvrstio ga je 2001. godine među pet najboljih redatelja godine

Proslavljeni srpski i jugoslavenski filmski i televizijski redatelj Goran Paskaljević umro je  u 74. godini, objavila je u petak Radio-televizija Srbije.

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji, a u kinematografiji ostavio je dubok trag s 13 igranih te više od 30 dokumentarnih filmova.

Prvi dugometražni film snimio 1997. godine

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Režirao je brojne dokumentarce i TV drame za Televiziju Beograd, a svoj prvi dugometražni igrani film "Čuvar plaže u zimskom periodu" snimio je 1976. godine

Ostat će zapamćen, među ostalim, po kultnim ostvarenjima poput filmova "Varljivo ljeto '68", "Bure baruta“, "Vrijeme čuda", "Tango argentino", "Tuđa Amerika", te po filmu "Poseban tretman" koji je Mileni Dravić donio nagradu za sporednu žensku ulogu na festivalu u Cannesu 1980. godine.

Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

Dobitnik mnogih prestižnih nagrada

Paskaljević je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, među kojima su Nagrada kritičara za najbolji europski film 1998. za "Bure baruta" te Nagrada kritičara u San Sebastianu 1990. za "Vreme čuda".

Magazin "Variety" uvrstio ga je 2001. godine među pet najboljih redatelja godine, a bio je prvi filmski režiser koji je 2002. u Münchenu primio  Nagradu za istaknuti humanizam u svojim djelima.

U studenom 2007. Goranu Paskaljeviću dodijeljen je francuski Orden umjetnosti i književnosti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!