Ostani doma
Novosti / Svijet

AMY CONEY BARRET

Tko je 'zagovornica Kraljevstva Božjeg' koju Trump želi imenovati u Vrhovni sud?

Tko je 'zagovornica Kraljevstva Božjeg' koju Trump želi imenovati u Vrhovni sud?
AP Photo/Alex Brandon

Trump je u svom mandatu već imao priliku imenovati dvojicu konzervativaca u Vrhovni sud

Sutkinja Amy Coney Barrett, koju je Donald Trump u subotu nominirao za sutkinju Vrhovnog suda, miljenica je konzervativaca zbog vjerskih stavova, a kritičari tvrde da će njezina potvrda u Senatu najviši američki sud čvrsto usmjeriti prema desnici.

Vezana vijest

Donald Trump

Praktična katolkinja i majka sedmero djece, uključujući dvoje usvojene djece s Haitija i jednog sina s Downovim sindrom, Barrett se osobno protivi pobačaju, jednoj od tema koje izazivaju najveće podjele u SAD-u. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao sutkinja saveznog prizivnog suda od 2017. Coney Barrett je izražavala stajališta u prilog zaštite prava na nošenje oružja, protiv ilegalnih migranata, pobačaja na zahtjev te protiv reforme sustava zdravstvene skrbi Barracka Obame, kolokvijalno poznate kao Obamacare.

S obzirom na to da je imenovanje u Vrhovni sud doživotno, potvrda Coney Berrett osigurala bi konzervativnu prisutnost u idućim desetljećima, ali njezino zaleđe, potpuno suprotno od pokojne liberalne prethodnice Ruth Bader Ginsburg izvor je novih sukoba u polariziranoj zemlji.

Trump je u svom mandatu već imao priliku imenovati dvojicu konzervativaca u Vrhovni sud - Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha i ta struja sada u Vrhovnom sudu ima pet sudaca naprema troje liberalnih. Barrett bi bila šesta i time konzervativcima donijela veliku premoć.

Trump je prilikom objave u Bijeloj kući predvidio "vrlo brzu" potvrdu imenovanja u Senatu, koji je pod republikanskom kontrolom.

'Dogma istinski živi u vama' 

Nakon djetinjstva u New Orleansu na konzervativnom jugu, Coney Barret bila je najbolji studentica na pravnom fakultetu sveučilišta Notre Dame, gdje je kasnije predavala 15 godina.

Na početku karijere bila je suradnica čuvenog konzervativnog suca Vrhovnog suda Antonina Scalije - zagovornika "izvornog" tumačenja Ustava, odnosno škole mišljenja po kojoj Ustav treba čitati onako kako je napisan, a ne sukladno duhu vremena.

Iako je hvale za precizno iznošenje pravnih argumenata, ona ima ograničeno iskustvo u vođenju procesa pošto ju je Trump tek 2017. imenovao sutkinjom saveznog prizivnog suda.

Tada se proces potvrde nominacije pretvorio u skandal jer joj je dugogodišnja demokratska senatorica Dianne Feinsten poručila: "Dogma istinski živi u vama".

Njezine pristaše optužili su tada Feinsten za nesnošljivost, a Barret je samo dobila na ugledu među religioznom desnicom.

Ne gubeći prisebnost Barrett je odgovorila da može odvojiti svoju vjeru od dužnosti kao sutkinje.

Prije dvije godine Coney Barret je figurirala kao jedna od mogućih nominacija predsjednika Trumpa za ispražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu nakon umirovljenja suca Anthonyja Kennedyja, ali je njegovo mjesto naposljetku popunio Kavanaugh, uz oštro protivljenje demokrata.

'Kraljevstvo Božje'

Dijelovi predavanja Coney Barret na Notre Dameu koriste se sada za njenu diskreditaciju.

Tako se jednom studentima predstavila kao "drugačiji tip odvjetnika" i dodala da je njezina "pravna karijera samo sredstvo do cilja, a cilj je izgradnja Kraljevstva Božjeg".

"Amy Coney Barrett ispunjava dva Trumpova lakmus papira za savezne suce", rekao je ranije Daniel Goldberg, direktor progresivne lobističke grupe Savez za pravdu. 

"Spremnost da sruši Obamacare i presudu Roe v. Wade", dodao je.

Potonje se odnosi na presudu kojom je legaliziran pobačaj u SAD-u.

"Ovom se nominacijom želi ukinuti zdravstvena skrb za 20 milijuna Amerikanaca i eliminirati zaštita za Amerikance sa zdravstvenim problemima. Barrett, koja se čak protivila osiguranju pristupa kontracepciji, bila bi prijetnja reproduktivnoj slobodi", rekao je Goldberg.

Konzervativci je, pak, hvale kao "briljantnu" i "impresivnu" sutkinju. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!