Ostani doma
Novosti / Svijet

ZAKON U SLOVENIJI

Oni su odlučili: Većina trgovina više neće raditi nedjeljom i praznikom

Oni su odlučili: Većina trgovina više neće raditi nedjeljom i praznikom
Duško Jaramaz/PIXSELL

Zakonski prijedlog je prije četiri mjeseca podnijela oporbena stranka Ljevica

Trgovine u Sloveniji bit će ubuduće zatvorene nedjeljom i državnim praznicima, nakon što za dva tjedna stupi na snagu zakon koji je sinoć prihvatio parlament, a za koji je uz vladajuću koaliciju glasovalo i dosta zastupnika iz oporbenih stranaka.

Vezana vijest

Neradna nedjelja

Zakon kao izuzetak određuje da će nedjeljom i praznicima i dalje smjeti raditi trgovine s površinom manjom od 200 četvornih metara, te prodavaonice u sklopu bolnica i benzinskih crpki, one na graničnim prijelazima, u lukama i na aerodromima, željezničkim i autobusnim postajama, s time da će za rad nedjeljom i praznicima u njima raditi sami vlasnici ili honorarno angažirani studenti ili umirovljenici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zakonski prijedlog je prije četiri mjeseca podnijela oporbena stranka Ljevica (L), uz tvrdnju da bi zabranu rada trgovina nedjeljom i praznicima koja se provodila u vrijeme pandemije koronavirusa trebalo zakonski produžiti i nakon svršetka koronakrize, ali tada o tome nije bilo suglasnosti pa je parlament to prihvatio tek sada kad se s njime složila i vladajuća koalicija te dio oporbenih stranaka.

Za zakon su glasovala 72 zastupnika, a 13 ih je bilo protiv.

Slovenci su na neobvezujućem referendumu podržali zabranu rada trgovina nedjeljom još 2003. godine, kad ih je za zabranu bilo 57, a protiv 43 posto. No, to su na ustavnom sudu osporavali poslodavci pa su velike trgovine mogle birati 10 nedjelja u godini kad će biti zatvorene za kupce, a inače su radile i nedjeljom.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!