Ostani doma
Novosti / Svijet

veliki propust

Danski političari punih 40 minuta razgovarali s lažnom Tihanovskom: 'Više detalja ćete saznati idući tjedan'

Danski političari punih 40 minuta razgovarali s lažnom Tihanovskom: 'Više detalja ćete saznati idući tjedan'
Shutterstock

Članovi parlamentarnog odbora za vanjsku politiku su nesvjesno punih 40 minuta razgovarali s lažnom Tihanovskom.

Danski političari ovaj su tjedan održali povjerljiv virtualni sastanak s osobom za koju se ispostavilo da se lažno predstavila kao oporbena bjeloruska političarka Svetlana Tihanovska, priopćio je u četvrtak danski parlament.

Članovi parlamentarnog odbora za vanjsku politiku su, prije nego je konferencijski poziv naglo prekinut, punih 40 minuta i bez da su toga bili svjesni, razgovarali s lažnom Tihanovskom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U priopćenju se navodi da su suradnici oporbene političarke, koja je nakon izbora u Bjelorusiji 9. kolovoza prebjegla u Litvu, danskim zastupnicima rekli da Tihanovska nije sudjelovala na tom virtualnom sastanku.

Vezana vijest

Žene na čelu prosvjeda u Bjelorusiji

Zamjenik predsjednika odbora Michael Aastrup Jensen je pojasnio da je sastanak bio zamišljen kao videokonferencija, ali da je osoba koja se lažno predstavila rekla da joj ne radi web kamera, već samo audio.

Istaknuo je da na tom sastanku nije odana niti jedna povjerljiva informacija te da su poduzete mjere kako u budućnosti ne bi došlo do sličnog incidenta.

Jensen je također kazao da su računalni stručnjaci otkrili da se internetska stranica s koje se ta osoba javila nalazi u Rusiji. Predsjednik odbora i bivši ministar vanjskih poslova Martin Lidegaard izjavio je da se za sada ne zna tko stoji iza te prevare, ali da postoje pokazatelji koji upućuju na rusku vezu.

"To bi se moglo pojaviti u nekoj satiričkoj emisiji u zemlji u kojoj se govori ruski, ili bi to mogao biti nespretan pokušaj špijunaže ili samo loša šala, ne usudim se reći", kazao je Lidegaard.

Vovan, jedan od dvojice šaljivdžija dua Vovan i Lexus koji su vrlo popularni u Rusiji i poznati po tome da slavnim ličnostima i političarima upućuju lažne pozive, na pitanje o tom slučaju rekao je da je "moguće da su imali nešto s tim".

"Više detalja ćete saznati idući tjedan", rekao je Vovan.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!