Ostani doma
Novosti / Svijet

borba s covidom-19

U Sloveniji se od subote zatvara apsolutno sve, slovenski novinar otkriva sve detalje

Imaju 1663 zaraženih u 24 sata, što je brojka otprilike kao Hrvatska

Slovenija je od subote u lockdownu. Zatvaraju apsolutno sve. I kafiće i restorane i trgovačke centre i dječje vrtiće i đačke i studentske domove i hotele i frizere i sve ostale kozmetičke salone. Već dva dana tamo je na snazi zabrana kretanja od 21 sat do 6 ujutro, odnosno policijski sat ali sada su donijeli još restriktivnije mjere.

Menze će ipak raditi

U Sloveniji gase sve nenužne aktivnosti - uz rijetke izuzetke. Radit će menze, dostava hrane, i trgovine koje prodaju hranu. Sve ostalo ne. U školu od nekidan ionako idu samo mali Slovenci, do 5. razreda, a idući tjedan počinju praznici pa neće biti ni škole. Na snazi je policijski sat ali i zabrana kretanja među regijama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Imaju 1663 zaraženih u 24 sata, što je brojka otprilike kao Hrvatska, ali nas je dvostruko više. U dva tjedna imaju prosjek od 425 zaraženih na 100 000 stanovnika, što je blizu Francuske gdje su na snazi restriktivne mjere, ali blizu i brojci koju je imala Češka kad su proglasili izvanredno stanje. Većina mjera vrijedit će tjedan dana, a onda će se razmotriti što dalje.

Vezana vijest

Josip Šarić

''Jednostavno rečeno, idući tjedan bit će tjedan borbe, u kojemu moramo smanjiti širenje virusa među nama. Taj tjedan će biti iznimno važan. Svi se sjećamo režima kakav smo imali na proljeće. Odluke koje će sada stupiti na snagu će biti one kakve su bile u prvom valu epidemije tako da to nije ništa novoga'', rekao je Janez Janša, predsjednik slovenske Vlade.

Vezana vijest

Ljubljana

''Zatvara se pa skoro sve. Bit će nekih iznimki, pogotovo za vrtiće.Bit će otvoreni vrtići za djecu zdravstvenik radnika.Kao i neke trgovine za prehranu, za tehničku opremu, za poljoprivredu, ali sve ostalo je zatvoreno'', kazao je Miha Orešnik, slovenski novinar na Kanalu A.

Novinar napominje kako je to još jedan udarac za slovensko gospodarstvo. Slovenskom zdravstvu ponestaje kreveta i iz toga razloga mora se zaustaviti rast. 

''U ovom tjednu brojke su praktično eksplodirale. Utorak je bilo 800, u srijedu 1500, danas više od 1600. Sve dvostruke brojke u zadnjem tjednu, tako i u intenzivnoj njezi i na respiratorima. Nema ni osoblja puno je zaraženih. Puno je problema'', opisao je Orešnik. 

Uputa premijera Janše je rad od doma, no ako se mora na posao se može i nakon početka policijskog sata. 

''Teško je. Ovih dana je toplije i ljudi bi voljeli sjediti po kafićima, no kafići su se već zatvorili u ponedjeljak. Osim u primorju, koje je bilo zadnja slovenska narančasta zona'', pojašnjava Orešnik.

No od danas se i u primorju kafići zatvoreni. Ako brojke, nakon tjedna lockdowna, počnu padati, onda će se možda neke radnje opet otvoriti. 

''Na proljeće su bile neke rezerve sada i premijer Janša spominje da tih rezervi nema. Ima protukorona mjera i zakona za gospodarstvo. Postoji pomoć za mikropoduzeća, ali to nije dovoljno. Jedva za preživjeti'', rekao je Orešnik.

Dodao je kako su slovenska poduzeća i ugostitelji u velikoj krizi. 

''Slovenci nose maske i unutra i vani. Drže se tih mjera i slovenska politika je tu jednoglasna da treba te mjere poštovati. Prvi dan je bilo nekih protesta u Mariboru, ali došla je policija i brzo su otišli kući'', rekao je slovenski novinar.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!