Ostani doma
Novosti / Svijet

trebao je biti smatran većom prijetnjom

Austrija priznala nedopustive pogreške u procjeni prijetnje od napadača u Beču

Austrija priznala nedopustive pogreške u procjeni prijetnje od napadača u Beču
AP Images

Njemačka policija je u petak izvršila pretres u domovima i poslovnicama četvero osoba za koje se vjeruje da su povezane s napadačem

Austrija je u petak priznala "nedopustive pogreške" pri obavještajnoj obradi džihadista koji je u ponedjeljak u Beču ubio četvero ljudi, istaknuvši kako je trebao biti smatran većom prijetnjom. 

Čelnik glavne austrijske obavještajne agencije za Beč (LVT) privremeno će odstupiti u vrijeme trajanja istrage, rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Počinjene su očite i iz naše perspektive nedopustive pogreške“, dodao je Nehammer. 

Slovačka policija je u srijedu objavila da je posljednjih mjeseci upozoravala austrijske vlasti da je budući 20-godišnji napadač iz Beča pokušao kupiti streljivo na njezinom teritoriju, što mu na kraju nije pošlo za rukom.

Vezana vijest

Boris Mišević

"Ljudi iz Njemačke koje tamo prate obavještajne službe su na ljeto bili u Austriji i sastali se s napadačem“, rekao je šef bečke policije Gerhard Puerstl. 

"Te činjenice, zajedno s informacijama iz Slovačke, mogle su dovesti do drugačijeg ishoda u procjeni prijetnje tog pojedinca“, dodao je Puerstl o napadaču kojeg je policija pri napadu usmrtila. 

Vezana vijest

Austrija je naredila zatvaranje dviju džamija u Beču koje je napadač često posjećivao i koje su doprinijele njegovoj radikalizaciji, kazala je ministrica za integraciju Susanne Raab. 
Zbog sumnje na povezanost s napadom uhićeno je 15 ljudi, a tužitelji su tražili pritvor za njih osam. 

Njemačka policija je u petak izvršila pretres u domovima i poslovnicama četvero osoba za koje se vjeruje da su povezane s napadačem, a Švicarska je uhitila dva muškarca za koje tvrdi da su ga također poznavali.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!