Ostani doma
Novosti / Svijet

oporavak tržišta?

Cijene nafte poskočile nakon nove vijesti o cjepivima! Ugledni naftni stručnjak za RTL.hr objašnjava zašto

Cijene nafte poskočile nakon nove vijesti o cjepivima! Ugledni naftni stručnjak za RTL.hr objašnjava zašto
Shutterstock/Pixsell

'Korona je zaustavila tokove u svijetu, prvenstveno transport, turizam, velike potrošače derivata, industriju samu po sebi', kaže za RTL.hr Davor Štern

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon što je američka korporacija Moderna objavila da je učinkovitost njezinog eksperimentalnog cjepiva protiv covida 94,5 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,26 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 1,5 dolara i njime se trgovalo po 41,63 dolara.

Vezana vijest

Cjepivo koronavirus

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tržišta je na početku tjedna oraspoložila objava Moderne da se njezino eksperimentalno cjepivo protiv Covida 19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto sudionika u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Kompanija planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva u SAD-u u narednim tjednima.

Objava Moderne nadovezuje se na prošlotjednu obavijest američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha da je njihovo eksperimentalno cjepivo prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja pokazalo učinkovitost kod nešto više od 90 posto ispitanika.

Štern za RTL.hr: 'Korona je cijeli svijet bacila u zastoj'

Na tržištima se nadaju da bi cjepivo moglo umanjiti štetu koju je u globalnom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa.

Vezana vijest

puljiz

Naftni stručnjak Davor Štern u izjavi za RTL slaže se da je ova vijest očekivana.

"Ta nesretna korona je cijeli svijet bacila u zastoj, lockdown, psihoški zastoj. Svaka dobra vijest koja približava svijet prema nekoj normali, diže očekivanja na burzama, sve dionice rastu", kaže Štern i dodaje:

"Korona je zaustavila tokove u svijetu, prvenstveno transport, turizam, velike potrošače derivata, industriju samu po sebi. Svaka vijest koja vraća svijet u normalu jasno da utječe na cijene", rekao nam je Davor Štern.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!