Ostani doma
Novosti / Svijet

pritisak se nastavlja

I čelnik NATO-a čestitao Bidenu na pobjedi, ali ključna američka agencija i dalje ne odobrava tranziciju

I čelnik NATO-a čestitao Bidenu na pobjedi, ali ključna američka agencija i dalje ne odobrava tranziciju
AP Images

Čestitke novoizabranom predsjedniku nastavljaju stizati, ali ključna agencija i dalje ne odobrava tranziciju

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je u ponedjeljak s izabranim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom prvi puta od predsjedničkih izbora u SAD-u početkom mjeseca i čestitao mu na pobjedi.

Stoltenberg je Bidenu uz čestitku na izbornoj pobjedi i "zahvalio mu što je svo vrijeme bio podržavatelj NATO-a i transatlantskih odnosa", kaže se u priopćenju NATO-a poslanom u ponedjeljak navečer. 

Vezana vijest

Joe Biden

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoltenberg je uz to Bidenu rekao da se raduje budućoj "vrlo bliskoj suradnji na dodatnom jačanju veza između Sjeverne Amerike i Europe i pripremi samita čelnika NATO-a iduće godine".

Tijekom mandata odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa odnosi između Sjedinjenih Država i NATO-a bili su zategnuti, podsjeća njemačka novinska agencija dpa.  

Trump je, ne obazirući se na posljedice iznošenja svojih razmišljanja, dovodio u pitanje pomoć SAD-a saveznicima u NATO-u u slučaju izvanrednih okolnosti.   

Pored toga je jednostrano objavio povlačenje vojnika SAD-a iz Njemačke, što je bio samo jedan od primjera njegovih jednostranih poteza, a, na užas saveznika, čak je zaprijetio da će SAD napustiti NATO.

Vezana vijest

glasanje američki izbori

Ključna američka agencija i dalje ne odobrava tranziciju

Ključna savezna agencija SAD-a koja mora odobriti predsjedničku tranziciju nakon američkih izbora i priznati Joea Bidena za pobjednika priopćila je u ponedjeljak da još nije odobrila tranziciju, ali da će o tome izvijestiti Kongres sljedeći tjedan.

Glasnogovornica američke Uprave za opće poslove (GSA) rekla je da će zamjenica čelnice GSA Allison Brigati razgovarati s predsjednicom Zastupničkog doma i republikanskim zastupnicima u četiri odbora Zastupničkog doma 30. studenoga na zahtjev demokrata.

Pritisak nastavlja rasti na tu malo poznatu saveznu agenciju čije je formalno priznavanje rezultata američkih izbora ključno za prijenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja.

Vezana vijest

Donald Trump

Šefica GSA Emily Murphy još nije "utvrdila" pobjednika izbora ili službeno odobrila tranziciju.

Biden bi trebao preuzeti dužnost 20. siječnja. Na nacionalnoj razini, Joe Biden je na izborima dobio skoro 80 milijuna glasova, dok je aktualni republikanski predsjednik Trump osvojio 74 milijuna biračkih glasova.

Također, Biden je osvojio 306 elektora, u odnosu na 232 elektorska glasa koja su pripala Trumpu.

Vezana vijest

Trump i Biden

Trump, međutim, i dalje poziva republikansku stranku da se "bori" i ne dopusti demokratima da "unište dokaze" o izbornoj prevari.

Međutim, od njega se polako udaljavaju čak i njegovi republikanci i pozivaju na početak postupka tranzicije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!