Ostani doma
Novosti / Svijet

JESMO LI ZAKASNILI?

Dok se Hrvatska navikava na nove zabrane, druge zemlje popuštaju mjere: Imaju i plan za blagdane...

I dok se Hrvatska tek treba naviknuti na nove zabrane, značajan dio Europe uz njih živi već više od mjesec dana

I dok se Hrvatska tek treba naviknuti na nove zabrane, značajan dio Europe uz njih živi već više od mjesec dana. 

I baš zbog toga, uz naravno manje dnevne brojke zaraženih, ali i dalje veliki oprez, Vlade su odlučile mjere - popustiti.

Božić u Belgiji

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Božićno veselje u Belgiju je izgleda stiglo nešto ranije. Nakon mjesec dana strogog lockdowna, od sljedećeg tjedna dućani će opet biti otvoreni.

Premijer naglašava, neke mjere su i dalje na snazi, ali mjesec dana zatvaranja urodilo je plodom. Napravili su i plan za blagdane. 

"Božić će ove godine biti nešto drukčiji nego što smo ga slavili prijašnjih godina. Dočekat ćemo ga u svojim domovima, u intimnim okruženjima", rekao je belgijski premijer Alexander de Croo.

Britanija ukida dio mjera

Sličan plan imaju i Britanci, ali je premijer već najavio da kompletnog opuštanja nema do proljeća kada bi se trebao cijepiti dobar dio populacije. Ipak, najstrože mjere parcijalnih zatvaranja po zonama ukidaju se nakon mjesec dana. 

"U svim zonama će dućani, teretane, uslužne djelatnosti, frizeri i ostala osobna njega, biti otvoreni sljedeći tjedan. Više neće biti preporuke da ostanete kod kuće, ali ukoliko možete, trebali biste nastaviti rad od kuće", kazao je britanski premijer Boris Johnson

A Božić je stigao ranije i u Španjolsku, vlasti su najavile popuštanje mjera, iako je na snazi i dalje izvanredno stanje. Tjedni strogih mjera zatvaranja popravile su i francuske brojke zaraženih pa su se i kod njih trgovine otvorile. 

Dron upozorava ljude da drže razmak

A dron u Rotterdamu u Nizozemskoj upozorava građane da drže razmak i napuste trgovine. Naime, Nizozemska je nakon također parcijalnog lockdowna dio mjera tek otpustila pa se crni petak oteo kontroli. 

Zato su najstrože mjere na snazi u Njemačkoj i planiraju ostati do iza Božića, najavila je kancelarka. Ugostitelji očajni kako će preživjeti godinu, ali i oživjeti tmurne prizore - umjesto gostiju postavili su pandemijske pande. 

SAD

A u zemlji gdje nema lockdowna i gdje je crni petak nastao SAD-u ove godine ipak nešto drugačija slika. "Pao mi je kamen sa srca kad sam vidio da nije hektično i kaotično i da su police u dućanu uredne, za razliku od prijašnjih godina", kazao je jedan Amerikanac. 

Možda su Amerikanci odabrali online kupovinu baš zato jer se stanje s pandemijom iz dana u dan ne smiruje, a SAD obara rekorde po broju dnevno zaraženih kao i preminulih. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!