Ostani doma
Novosti / Svijet

Napad na Kongres

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti: Iz Kapitola ukradena najmanje dva računala s potencijalno osjetljivim informacijama

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti: Iz Kapitola ukradena najmanje dva računala s potencijalno osjetljivim informacijama
AP Images

Što je još ukradeno tokom kaosa zasad nije poznato

Najmanje dva računala ukradena su iz američkog Kapitola tijekom nasilnih prosvjeda Trumpovih pristaša u srijedu, uključujući jedno iz ureda predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi, što je ozbiljno zabrinulo američke sigurnosne službe, piše The Guardian.

Asistent iz njezina ureda potvrdio je da je ukradeno jedno računalo, ali da se ono koristilo za prezentacije, no nije rečeno više od toga što se tiče informacija koje su na računalu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drugo računalo ukradeno je iz ureda demokratskog senatora Jeffa Merkleya savezne države Oregon. Državni tužitelj Michael Sherwin poručio je kako krađe računala potencijalno predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. 

Krađa računala glavna je briga nakon što je rulja, koju je potaknuo Trump, upala u Kapitol kako bi spriječili certifikaciju pobjede Joea Bidena.

Vezana vijest

Trump

Djelatnici Kapitola brzo su natjerani u skloništa, ostavljajući brojne uređaje lako dostupnima kradljivcima. Fotografije koje su sami prosvjednici objavili svjedoče kako su imali pristup računalima, uključujući i računalu Pelosi na kojem je vidljiv pretinac elektroničke pošte.

"Vrlo je vjerojatno da na laptopu ima podataka, pristup zajedničkim folderima ili drugih korisnih informacija za svakoga to traži nešto za pregovaranje ili osvetu", izjavio je Brandon Hoffman, stručnjak za informatičku sigurnost tvrtke NetEnrich.

Što je još ukradeno tokom kaosa zasad nije poznato. Neki brinu jesu li prosvjednici instalirali štetne programe na računalo kojim bi mogli zaraziti ostale uređaje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!