Ostani doma
Novosti / Svijet

potencijalna opasnost

Nakon nasilja u Washingtonu i Njemačka strahuje od sličnih reakcija protivnika korona mjera

Nakon nasilja u Washingtonu i Njemačka strahuje od sličnih reakcija protivnika korona mjera
Shutterstock

I u Njemačkoj se razvila rasprava o potencijalnoj opasnosti koja prijeti ustavnom poretku od desničara i protivnika mjera protiv pandemije

Nakon napada sljedbenika američkog predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol, središte najviše zakonodavne vlasti u SAD-u, i u Njemačkoj se razvila rasprava o potencijalnoj opasnosti koja prijeti ustavnom poretku od desničara i protivnika mjera protiv pandemije.

''Mi u Njemačkoj moramo ne samo poboljšati osiguranje oko važnih demokratskih institucija, nego s mnogo pozornosti promatrati sektaške pokrete poput Queerdenker i njima sličnih, koji se protive mjerama protiv pandemije'', rekao je bavarski predsjednik Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija, CSU) za dnevnik Welt am Sonntag.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

On je izrazio bojazan da bi „iz zlih riječi mogla uslijediti i zla djela“ te čak formiranje terorističkih skupina poput RAF-a u sedamdesetima.

„Iz većih pokreta bi se mogle iskristalizirati manje grupe koje bi sačinjavale tvrdo jezgro te na kraju i terorističku ćeliju“, rekao je Soeder.

Vezana vijest

cijepljenje

On je podsjetio na to da su prošlog ljeta nasilni sudionici prosvjeda protiv vladinih mjera protiv širenja pandemije pokušali prodrijeti u zgradu Reichstaga. Neki od nasilnika su pripadali pokretu tzv. Građana Reicha koji ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke.

U studenome su neki zastupnici napadnuti od gostiju u Bundestagu koje je pozvala desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD).

Potpredsjednik Bundestaga Wolfgang Kubicki rekao je kako su scene poput onih s Kapitola u Washingtonu "nemoguće“ u Njemačkoj zbog sigurnosnog sustava kojim je opremljena zgrada Reichstaga.

Vezana vijest

Biden

„Mi ovdje imamo sustav kojeg u Washingtonu nema. Svi ulazi u Bundestag se mogu blokirati istodobno, a sva stakla su neprobojna“, rekao je Kubicki.

On je time reagirao na napise medija po kojima je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeueble prošlog tjedna zatražio dodatnu policijsku zaštitu za zgradu Reichstaga, u kojoj zasijeda njemački parlament.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!