Ostani doma
Novosti / Svijet

protivi se opozivu

Pence odbio ukloniti Trumpa s dužnosti, danas se očekuje glasanje Zastupničkog doma o njegovom opozivu

Pence odbio ukloniti Trumpa s dužnosti, danas se očekuje glasanje Zastupničkog doma o njegovom opozivu
AP Images

Ne vjerujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom, smatra Pence

Donji dom američkog parlamenta, Zastupnički dom, izglasao je u utorak rezoluciju kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces, koji se oslanja na 25. amandman Ustava, uklanjanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa.  

Očekuje se da će Zastupnički dom u srijedu glasati o Trumpovu opozivu  s dužnosti pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti.  

Vezana vijest

Trump

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz za sada četvero republikanaca koji su otvoreno najavili da će poduprijeti opoziv predsjednika Trumpa zbog poticanja na nasilan prekid rada američkog Kongresa demokrati u Zastupničkom domu spremni su za povijesno glasanje o uklanjanju predsjednika iz njegova ureda.

To će glasanje pokrenuti suđenje u Senatu, još uvijek pod kontrolom republikanske većine, iako još nije jasno ima li uopće dovoljno vremena ili političkog apetita za izbacivanje Trumpa iz ureda. 

Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno u utorak, uz 223 glasa 'za' i 205 glasova 'protiv', formalno izglasali rezoluciju kojom se poziva potpredsjednik Pence da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu.

Vezana vijest

Trump

Pence se protivi opozivu

Pence je naveo u pismu predsjednici američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi da se protivi pozivanju na 25. amandman američkog Ustava kako bi smijenio s dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

"Ne vjerujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom", napisao je Pence.

Prema 25. amandmanu Ustava predsjednika se može ukloniti ako ga se proglasi nesposobnim za obavljanje dužnosti.

Po navodima njemačke agencije Dpa, Pence je u pismu napore demokrata da izvrše pritisak na njega kako bi se pozvao na 25. amandman i smijenio Trumpa nazvao "političkim igrama".

Vezana vijest

Chad Wolf

"Prema našem Ustavu 25. amandman nije sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije", naveo je Pence. "Pozivanje na 25. amandman na takav način predstavljao bi strašan presedan", dodao je. 

Pence je kazao Pelosi kako je energija administracije usmjerena na uredan prijenos vlasti te je pozvao nju i druge članove Kongresa da izbjegnu akcije "koje će dalje potaknuti podjele i strasti u ovom trenutku".

"Radite s nama da snizimo temperaturu i ujedinimo našu zemlju dok se pripremamo inaugurirati izabranog predsjednika Joea Bidena kao sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država", naveo je.

Vezana vijest

Donald trump

Zastupnički dom Kongresa u utorak je raspravljao o pozivu američkom potpredsjedniku na uklanjanje Trumpa s dužnosti kao i o pokretanju postupka njegova opoziva, o čemu će se glasati u srijedu.

Pence i Trump po prvi put su u ponedjeljak navečer razgovarali u Bijeloj kući nakon više dana šutnje do koje je između njih došlo nakon nasilnog upada Trumpovih pristaša u Kongres, koji su tada prekinuli postupak kongresne verifikacije rezultata glasanja elektorskog koledža i konačno proglašenje pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Američki potpredsjednik prošle je srijede odbio zahtjev predsjednika Trumpa da ne prizna rezultate elektorskog koledža koji je potvrdio pobjedu Joea Bidena, ispravno navodeći da nema ustavne ovlasti dovesti u pitanje rezultate glasanja.

Vezana vijest

Njemačka, prosvjedi

Troje republikanaca traži Trumpov opoziv

Čvrsti stisak američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Republikanskoj stranci nastavlja u utorak pokazivati nove znakove slabosti nakon što je troje republikanaca, uključujući i člana vodstva u Kongresu, najavilo da će poduprijeti njegov opoziv zbog nedavnog napada na Kapitol.  

Liz Cheney, broj 3 među republikancima u Zastupničkom domu, kazala je da se "nikada nije dogodila veća izdaja predsjednika Sjedinjenih Država njegove dužnosti i njegove zakletve Ustavu", u trenutku dok donji dom parlamenta, u kojem dominiraju demokrati, pokušava otvoriti put uklanjanju Trumpa s dužnosti predsjednika.
Trump je "sazvao ovu rulju, okupio ovu rulju i potpalio vatru napada" na Kapitol prošle srijede, kazala je Chaney, kćerka bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneya dodavši: "Ja ću glasati za opoziv predsjednika". 

Vezana vijest

sad

Još dva republikanca u Zastupničkom domu, John Katko i Adam Kinzinger, kazali su da će glasati za povijesni drugi po redu opoziv republikanskog predsjednika, koji bi trebao napustiti ured za samo osam dana.

Do njihovih najava dolazi u trenutku kada su  republikanski čelnici u Zastupničkom domu u utorak objavili da neće pozvati svoje članove da glasaju protiv zahtjeva za Trumpovim opozivom, navodeći da je to stvar osobne savjesti, nakon što su Trumpove pristaše opustošile Kongres.   

Vezana vijest

Trump

New York Times objavio je da je republikanski čelnik u Senatu, kojim trenutno još uvijek dominiraju republikanci, Mitch McConnell, zadovoljan demokratskim zahtjevima za opozivom, sugerirajući da se Republikanska stranka želi odmaknuti od Trumpa nakon napada njegovih pristaša na Kongres. McConnel vjeruje da će napori da dođe do Trumpova opoziva olakšati izgurivanje Trumpa iz stranke, naveo je Times.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!