Ostani doma
Novosti / Svijet

Brojke su zastrašujuće

Britanija ne miruje: Ni treći lockdown ne funkcionira, broj hospitaliziranih ne pada...

Britanija ne miruje: Ni treći lockdown ne funkcionira, broj hospitaliziranih ne pada...
AP Images

Čekaju ih još strože mjere?

U Velikoj Britaniji i dalje raste zabrinutost jer je treći lockdown na snazi duže od dva tjedna, a čini se da nema pomaka u zauzdavanju epidemije koronavirusa.

Vezana vijest

Italija, zida za grljenje

„Nema naznaka usporavanja zaraze, a broj oboljelih u bolnicama je ekstremno visok" žale se britanski zdravstveni djelatnici, a velika studija Imperial Collegea u London, koju je naručila vlada, utvrdila je da se broj pozitivnih testova gotovo nije promijenio unatoč službenim brojkama koje pokazuju pad.  Znanstvenici su na temelju od preko 140 tisuća briseva utvrdili kako nema dokaza o padu broja infekcija iako je niz službenih podataka i procjena prošlog tjedna sugerirao pad broja zaraženih.

No, stručnjaci s Imperial Collegea su na osnovu slučajno uzetih briseva preko 140 tisuća ljudi došli do procjene da je nacionalna stopa R 1.04, što znači da se epidemija još uvijek povećava. Steven Riley, profesor s Imperial Collegea u Londonu potvrdio je za Times Radio da privremeni nalazi njihove stručne studije pokazuju kako se broj aktivnih slučajeva zaraze u stanovništvu nije bitno promijenio u razdoblju između 6. i 15. siječnja. Naime, pokazuju da jedna od 63 osobe trenutno ima virus, odnosno 1,58 posto populacije ili 900.000 osoba. To je najviša brojka koju je studija zabilježila otkako je započela testiranje u svibnju 2020. godine i pokazala je porast od gotovo pedeset posto s obzirom na prosinac. Utvrđeno je i da je londoska prevalencija gotovo dvostruko veća od nacionalnog prosjeka, s jednim pozitivnim na 36 testiranja, te da sve odrasle dobne skupine bilježe porast infekcija.

 „Lockdown ne funkcionira i na osnovu istraživanja ne možemo reći da će doći do pada broja smrtnih slučajeva i broja hospitaliziranih. Činjenica da se brojke ne smanjuju može izazvati ozbiljne posljedice", zabrinut je Riley. U studiji se ističe kako se očekuje da će zdravstveni sustav i dalje biti pod ekstremnim pritiskom. I premijer Boris Johnson kaže da su najnovije brojke “zastrašujuće” i upozorava da očekuju teške tjedne. Velika Britanija postala je europska država s najviše žrtava pandemije. U svijetu je peta zemlja. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!