Ostani doma
Novosti / Svijet

Bolji podaci

Slovenija krenula s ublažavanjem mjera, otvaraju se i skijališta

Slovenija krenula s ublažavanjem mjera, otvaraju se i skijališta
AP Images

Premda u zadnjih tjedan dana svi indikatori epidemije pokazuju trend pada, jedno istraživanje prisutnosti koronavirusa u otpadnim vodama u Sloveniji govori suprotno

Epidemiološka slika s pandemijom koronavirusa u Sloveniji se popravlja zbog čega je počelo postupno ublažavanje mjera pa se od petka u toj zemlji otvaraju skijališta, a od ponedjeljka kreću nova otvaranja.

Broj potvrđenih zaraza u zadnja 24 sata skoro je jednak onome iz prethodnog dana, no i dalje se smanjuje broj hospitaliziranih i aktivno zaraženih. U zadnja 24 sata potvrđeno 1439 novih zaraza koronavirusom, te 25 smrtnih slučajeva od posljedica Covida-19, objavila je u petak slovenska vlada.

Evo gdje sve vrijedi ublažavanje mjera

 
Od danas je ponovo moguće skijanje na skijalištima u većem dijelu države, ali uz prethodni negativni test na koronavirus. Idući tjedan počinje nastava uživo za osnovce prvih triju razreda,  otvaraju se knjižnice, muzeji i galerije, uslužne djelatnosti poput frizerskih salona, te trgovine za prodaju dječje opreme. Ublažavanje mjera vrijedi za 9 od 13 slovenskih statističkih regija koje imaju bolju epidemiološku sliku.

Vezana vijest

Koronavirus Velika BritanijaAktivnih je slučajeva zaraze po novim podacima 19.008, što je oko 600 manje nego dan ranije, a trenutno je u bolnicama 1.159 ljudi, od čega na intenzivnim odjelima 182 teža covid pacijenta. Premda u zadnjih tjedan dana svi indikatori epidemije pokazuju mali trend pada, jedno istraživanje prisutnosti koronavirusa u otpadnim vodama u Sloveniji govori da je u njima prisutnost virusa i dalje visoka i da ne pada.


"Zadnjih tjedana ne primjećujemo veće promjene. Količine virusa koje u otpadnim vodama bilježimo nisu porasle, kako se moglo očekivati nakon popuštanja mjera u vrijeme prazničkih dana, ali nema ni pada, pa su količine iste kakve smo imali krajem prošle godine", kazala je u razgovoru za Slovensku televiziju Katarina Bačnik iz ljubljanskog Instituta za biologiju, koji provodi monitoring prisutnosti virusa u otpadnim vodama.

Skijanje u Hrvatskoj 

Pojačane su kontrole na skijalištima, toplicama kod nas. Nema još govora o ublažavanju mjera. 

Ministar Davor Božinović je rekao da nema točne podatke, ali da je jedan ugosititeljski objekt u toplicama kažnjen te da se pojačane kontrole provode. 

Kad je riječ o nenošenju masku, naplaćeno je 99 kazni i izdano 859 upozorenja, kad je riječ o postupanju policije. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!