Ostani doma
Novosti / Svijet

Cjepivo preko reda

Smanjene isporuke i nedostatak cjepiva neke zemlje gurnuo preko ruba pa spremaju tužbe

Pfizer je nekima smanjio tjednu isporuku cjepiva za 20 do 30 posto

Čelnici europske unije sinoć su nekoliko sati razgovarali o najvećim problemima s kojima su suočeni: nedostatkom cjepiva i novim mutacijama koronavirusa.

Svi su složni - farmaceutske tvrtke treba pritisnuti da poštuju dogovore o distribuciji cjepiva. No, neki više nemaju strpljenja, pa se tako već spremaju i tužbe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na virtualnom summitu EU, svi su složili oko jedne stvari, a to je do hitno treba ubrzati cijepljenje protiv koronavirusa. Od farmaceutskih tvrtki, u prvom redu Pfizera, traži se pridržavanje dogovora o proporcionalnoj raspodjeli i vremenu isporuke cjepiva. Uz zakašnjenje u dostavi, upozorava se i na problem prodaje cjepiva preko reda.

"Mi moramo učiniti sve da ne dođe do kidnapiranja cjepivo od strane onih zemalja koje kompanijama nude više novaca po dozi. Stvar je banalna, na to se svodi, jel će netko platit više nego što je dogovoreno s nekim drugim", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Vezana vijest

Cijepljenje zastupnika protiv covida

Među onima kojima je Pfizer smanjio tjednu isporuku cjepiva za 20 do 30 posto, su i Talijani koji su odlučili da je vrijeme da se napravi dodatni korak, pa tako pripremaju tužbu.

"Priprema se cijeli slučaj koji će u idućim danima dovesti do serije inicijativa kojima će se zaštititi program cijepljenja u Italiji i sagledati moguća nastala šteta", izjavio je Domenico Arcuri, talijanski povjerenik za koronakrizu.

U zapadnim zemljama Europske unije vlada sve veća zabrinutost zbog britanske i brazilske mutacije koronavirusa, a otvorilo se i pitanje takozvanih COVID putovnica ili kartona za koje se zalažu države koje ovise o turizmu, no od njih barem zasada neće biti ništa.

Vezana vijest

cijepljenje

"Upotreba tih potvrda mora se pažljivo razmotriti. Postoji još nekoliko nepoznatih varijabli koje moramo uzeti u obzir. Na primjer, tu je medicinsko pitanje. Može li osoba koja se cijepila širiti virus? Nemamo odgovora na to. Koliko dugo je cjepivo učinkovito? To je isto nešto što ne možemo reći sa sigurnošću", poručila je Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Nakon summita najavljeno je i uvođenje nove tamnocrvene oznake na epidemiološkoj karti Europe. Putnici iz tih zemalja bi se prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantenu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!