Ostani doma
Novosti / Svijet

u beogradu

Ustoličen novoizabrani patrijarh Porfirije, 46. poglavar SPC-a

Ustoličen novoizabrani patrijarh Porfirije, 46. poglavar SPC-a
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Poslije današnjeg čina u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije bit će kasnije ustoličen i u povijesnom sjedištu srpskih patrijaraha, u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu

U Sabornoj crkvi arhangela Mihaila u Beogradu u petak ujutro održana je liturgija na kojoj je ustoličen patrijarh srpski Porfirije, kojeg je u četvrtak apostolskim ždrijebom Sabor SPC-a, među trojicom kandidata  s najviše glasova članova Sabora, izabrao za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

U čin patrijarha Porfrija uveo je čuvar patrijaršijskog trona, mitropolit dabro-bosanski Hrizostom i episkop sremski Vasilije, koji je dan ranije predsjedao izbornim Saborom SPC.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U prvom obraćanju poslije izbora za poglavara SPC-a Porfirije je jučer pozvao na molitvu i blagoslov za sve vjernike svetosavske crkve, sve ljude dobre volje i za cijeli svijet.

"Prizivajući Božiji blagoslov na svu braću i sestre, djecu svetosavske crkve, i sve ljude dobre volje i čitav svijet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost - da se zajedno, idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo Carstva nebeskog", poručio je novoizabrani patrijarh.

Uz brojne vjernike koji su došli iskazati uvažavanje novom poglavaru SPC-a, liturgiji nazoče predstavnici vjerskih zajednica, srbijanske vlade, a pojedini mediji neslužbeno najavljuju mogući sastanak predsjednika Aleksandra Vučića s patrijarhom Porfirijem nakon čina njegova ustoličenja.

Činom predaje poglavarskih znamenja, koju prate povici episkopa i svećenstva SPC-a "dostojan", označit će da je patrijarh uveden u tron, poslije čega se očekuje njegova pristupna besjeda.

Poslije današnjeg čina u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije bit će kasnije ustoličen i u povijesnom sjedištu srpskih patrijaraha, u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu.

Beogradski elektronički mediji objavili su danas ocjenu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u povodu izbora novog patrijarha SPC-a, koji ističe da je doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije čovjek koji je "iznad standarda onih izabranih prije njega".

"Na njega će biti stavljen veliki pritisak. Ne vidim kako bi on mogao biti most između Hrvatske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", citirala je agencija FoNet Milanovićevu izjavu televiziji Nova. "Mi smo svjetovni državnici. Njegova uloga tu nije bitna", rekao je Milanović.

Uz brojne čestitke upućene novoizabranom patrijarhu, istaknuta je i poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića da izbor Porfirija za patrijarha "bude u prvom redu blagoslov sestrinskoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi".

"Neka Duh Sveti, koji nas obnavlja, otvori nove putove Božje ljubavi i milosrđa, novog razumijevanja i uvažavanja, prihvaćanja i opraštanja, kako bi se otvorile nove stranice plodonosne suradnje u zajedništvu za dobro povjerenih nam vjernika", poručio je Bozanić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!