Ostani doma
Novosti / Svijet

tuižna godišnjica

Točno je godina dana od prvog potvrđenog slučaja lokalne transmisije koronavirusa. U Codognu se danas prisjećaju žrtava

Nulti pacijent bio je 38-godišnji Talijan Mattia Maestri. Nije nigdje putovao, pa je njegov pozitivan test bio znak da virus već cirkulira gradom.

Točno je godina dana od prvog potvrđenog slučaja lokalne transmisije koronavirusa u Europi. Dogodilo se to u talijanskom gradiću Codognu koji je ubrzo postao prvo veliko žarište na kontinentu. Virus se zatim proširio cijelom pokrajinom Lombardijom učinivši Italiju novim epicentrom globalne pandemije, a nakon toga prešao je sve granice Europe. U Codognu se danas prisjećaju žrtava. 

Miran gradić na sjeveru Italije sa svega 16 tisuća stanovnika odjednom je postao crvena zona odsječena od ostatka zemlje. Vojnici nisu puštali nikog da uđe ili izađe iz grada. Tog se dana sve promijenilo i u ovoj tvornici auto-dijelova.

Vezana vijest

Italija koronavirus

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Tog jutra, 21. veljače 2020. počela se širiti vijest da su u Codognu pronašli nultog pacijenta. Mi smo smireno radili cijeli dan, a onda smo navečer dobili zahtjev da svi idu u zatvaranje, pa tako i mi. Došli su ovdje i zahtijevali da zatvorimo tvornicu'', rekla je Maria Vittoria Falchetti, direktorica tvornice autodijelova. 

Nulti pacijent bio je 38-godišnji Talijan Mattia Maestri. Nije nigdje putovao, pa je njegov pozitivan test bio znak da virus već cirkulira gradom. Već je mjesec dana kasnije od koronavirusa u gradu umrlo više od 150 ljudi.

Vezana vijest

granice njemačka austrija kamioni

"U tom se periodu nažalost razbolio moj otac, predsjednik tvornice. Pokušali smo mu pomoći kod kuće, ali u srijedu 4. ožujka stanje mu se pogoršalo. Primljen je u bolnicu oko 2 sata, odvezla ga je hitna pomoć, no nažalost, već nas je u petak 6. ožujka napustio", rekla je Vittoria Falchetti.

"Moja se majka razboljela od koronavirusa i umrla. Ja sam se zarazila od nje. Gledajući unatrag godinu dana kasnije, mogu reći da su rane još uvijek otvorene", rekla je Angela Cassone, menadžerica tvornice autodijelova. 

Broj zaraženih je rastao, a u samo prva dva tjedna lockdowna, tvrtke s tog područja izgubile su više od 100 milijuna eura dobiti.

Vezana vijest

Italija koronavirus

"Bilo je teško. Svi smo bili zatvoreni, izišli bismo samo po namirnice. Nije bilo lako. Mnogi još uvijek žive u strahu. Žele kavu u čaši koju mogu baciti. Ne žele sjediti unutra, strah od virusa jako je pogodio građane", rekla je Emi Cavalli, vlasnica kafića.

Prije točno godinu dana započelo je razdoblje zbog kojeg svi već dugo zadržavamo dah. Mnogi danas mole za žrtve koronavirusa.
Ispred bolnice u gradu otkriven je spomenik posvećen žrtvama pandemije koja je samo u Italiji dosad odnijela više od 95 tisuća života. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!