Ostani doma
Novosti / Svijet

obitelj tuži elektrodistributera

U Teksasu nema grijanja ni struje: 11-godišnji dječak umro je u obiteljskom domu na temperaturi od - 12 stupnjeva

U Teksasu nema grijanja ni struje: 11-godišnji dječak umro je u obiteljskom domu na temperaturi od - 12 stupnjeva
AP Images

Obitelj je bila bez struje i grijanja dva dana na temperaturama koje su se spuštale i do – 12 Celzijevih stupnjeva

Obitelj 11-godišnjeg dječaka koji je umro zbog nedavnog hladnog vremena u Teksasu podigla je tužbu od 100 milijuna dolara protiv teksaških elektroenergetskih kompanija zbog nemara. Cristiana Pinedu majka je prošlog tjedna pronašla mrtvog u krevetu u  njihovoj mobilnoj kućici usred ledenih temperatura.

Znali su za lošu prognozu

Milijuni Amerikanaca su ostali bez struje po hladnom vremenu, što je ubilo desetke ljudi na jugu SAD-a. Tužbom se komunalne tvrtke optužuju da su "profitirale na štetu ljudi" time što se nisu pravilno pripremile, piše BBC.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U tužbi su navedeni i pružatelj usluga korporacije Energy i Vijeće za električnu pouzdanost u Teksasu (Ercot). 

"Unatoč tome što su znali za loše vremenske prognoze barem tjedan dana unaprijed i  da sustav nije pripremljen, Ercot i Entergy nisu poduzeli nikakve preventivne mjere koje su mogle spriječiti krizu i bili su potpuno nespremni nositi se s trenutnom krizom ", navodi se u tužbi.

Vezana vijest

Brojne kritike

Policija je priopćila kako bi službeni rezultati obdukcije mogli doći tek za nekoliko tjedana. Elektroenergetske kompanije suočene su s brojnim kritikama zbog nestanka električne energije, kao i nezadovoljnim kupcima koji dobivaju neopisivo visoke račune.

Teksas ima deregulirani elektroenergetski sustav koji djeluje neovisno od ostalih saveznih država. Obitelj Pineda živi u mobilnom domu i bila je bez struje i grijanja dva dana na temperaturama koje su se spuštale i do – 12 Celzijevih stupnjeva. Obitelj pretpostavlja da je dječak umro od hipotermije.

Cristianova majka opisala je kako je Cristian nedavno prvi put vidio snijeg jer je obitelj prije dvije godine migrirala iz Hondurasa. Dječak je bio uzbuđen zbog igranja na snijegu. 

"Sve je bilo u redu. Bio je sretan toga dana. Uopće nije bio bolestan", rekla je njegova majka. 

Obitelj opisuje kako su sporne noći spavali zajedno u jednoj sobi kako bi se ugrijali. Cristian je dijelio krevet s trogodišnjim bratom, ali nije reagirao sljedeći dan kad ga je majka pokušala probuditi. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!