Ostani doma
Novosti / Svijet

gdje su kazne?

Cijepljenje preko reda događa se i drugdje u svijetu, no u odnosu na Hrvatsku postoji jedna vrlo važna razlika

U Peruu su morali otići ministri zdravstva i vanjskih poslova kad je otkriveno da su mnogi dužnosnici cijepljeni prije prioritetnih skupina

Cijepljenje preko reda nije hrvatska posebnost, događa se u gotovo svim zemljama koje imaju manjak cjepiva. No razlika je u odgovornosti. Ostavke su podnosili mnogi, od načelnika glavnog stožera u Španjolskoj do šefa Crvenog križa u Njemačkoj. U dvije zemlje Južne Amerike, Argentini i Peruu, zbog cijepljenja preko reda bez posla su ostali ministri zdravstva.

Barem 10 osoba cijepilo se preko reda u Argentini, među njima i poznati novinari. Ministar zdravstva je sve nazvao "nenamjernom konfuzijom". Uslijedila je lavina osuda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nemoralno je da novinari, političari, poslovni ljudi, bilo tko, iskoriste svoj položaj. Čak i ja, 74-godišnja osoba s invaliditetom, prepoznajem da aktivne liječnike treba cijepiti prve i ne bih pomislio to učiniti prije njih, čak i kad bi mi ponudili", kazao je umirovljeni liječnik Jorge Viliams.

"Svi koji dobivaju cjepivo su bliski vladajućoj stranci. Sramotno", komentirao je prodavač Oscar Eduardo Gomez.

Vezana vijest

Basar

Liječnici pozvani da odbiju cijepiti preko reda

Liječnička komora upozorila je kako nisu cijepljeni svi zdravstveni radnici i pozvala sve kolege da odbiju cijepiti one koji na to nemaju pravo.

"Ogromna sramota. Političari koriste naše javne bolnice kao pokriće. Sada vidimo da je za njih ova bolest dobar posao", komentirala je medicinska sestra Valeria Torres.

Predsjednik je smijenio ministra, postavio ministricu s glavnim zadatkom da cijepljenje ide po redu i prema prioritetima.

Vezana vijest

Damir Boras

Potraga za cijepljenima

U Peruu su morali otići ministri zdravstva i vanjskih poslova kad je otkriveno da su mnogi dužnosnici cijepljeni prije prioritetnih skupina, a ministar nije mogao objasniti tko spada pod ostale u evidenciji cijepljenja.

"Znamo da je dano još ukupno 3200 cjepiva, od čega je 1200 otišlo u kinesko veleposlanstvo. Ostale 2000 tražimo gdje su i tko je cijepljen", kazao je Oscar Ugarte, novi peruanski ministar zdravstva.

Protiv svih koji su sudjelovali u cijepljenju preko reda pokrenuta je kriminalistička istraga, uključujući i parlamentarne zastupnike koji su na vlastito, prioritetno, cijepljenje dovodili rodbinu.

"Jako mi je žao zbog toga što su neki privilegirani ljudi primili ovo cjepivo. Čini se da je to bilo poput lanca. Nas zastupnike su cijepili, ali to ne znači da mogu dovesti roditelje ili nekoga koga poznajem. To je zlouporaba i to je pogrešno", kaže Matilde Fernandez Flores, zastupnica u peruanskom parlamentu.

Od sada će cijepljenje biti organizirano uz potpuno praćenje, a dokumente će morati potpisati svi koji sudjeluju – od osobe koja se cijepi, osobe koja daje cjepivo do direktora medicinske ustanove u kojoj se cijepi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!