Ostani doma
Novosti / Svijet

Ne znaju gdje curi nafta

Izrael je zatvorio cijelu svoju obalu Sredozemnog mora zbog izlijevanja nafte: Najveća žrtva je kit, a vlast ne zna od kuda onečišćenje

Mrtvi kit kojeg je more izbacilo na izraelsku obalu najveća je žrtva zagađenja. U njegovu želucu pronađen je katran, kao i kod niza drugih životinja.

Izrael je do daljnjeg zatvorio cijelu svoju obalu Sredozemnog mora nakon što su se zbog izlijevanja nafte deseci tona katrana nataložili duž više od 160 kilometara plaže.

Poseban problem je što Izraelci ne mogu ustanoviti odakle je uopće onečišćenje došlo, a u kampanju čišćenja pozvani su svi stanovnici, uključujući i državni vrh. 

Mrtvi kit kojeg je more izbacilo na izraelsku obalu najveća je žrtva zagađenja. U njegovu želucu pronađen je katran, kao i kod niza drugih životinja.

"Ovo je prvi put da se Izrael suočava s ovakvom vrstom onečišćenja, takve veličine. To je od sjevera do juga. Više od 90 % plaža u Izraelu je zagađeno, uključujući kamenje, pijesak i sve ostalo", rekao je volonter Itzik Pili. 

Poseban problem je što se katran pomiješao s pijeskom, vjetar je učinio svoje i iako dijelovi na prvi pogled ne izgledaju zagađeni, katran se ukopao pod površinom. Angažirana je vojska.

"Danas smo došli ovdje na plažu kako bismo očistili sav katran koji je iscurio u ocean, a sad je sve na plažama. Došli smo to očistiti kako bi divlje životinje nastavile normalno živjeti, da se ne ozlijede, a i zbog nas", kaže poručnik izraelske vojske Yaniv Barsky. 

Vezana vijest

čokolada


Slično je i u susjednom Libanonu, u kojem za sve optužuju upravo Izrael

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pronašli smo gorivo duž obale rezervata. Provjerili smo i otkrili smo da je njegov izvor brod u luci Ašdod. Ovo izlijevanje potječe od tog broda i onečistilo je gotovo cijelu našu obalu", kaže djelatnik rezervata na obali Libanona Hasan Hamze. 

U Izraelu kažu kako im je glavni problem to što ne znaju odakle je nafta. U tjedan dana u blizini je prošlo 9 brodova i istraga je za sada tajna.

"Tužit ćemo osiguravajuća društva s tih brodova, tako da će oni na kraju financirati oporavak od onoga što se ovdje dogodilo", rekla je izraelska ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel. 

Vezana vijest

Antarktika

"Društvo bez prirode, nije društvo"

Izraelska Vlada najavila je kako će donijeti zakon kojim će uz njihovu obalu smjeti ploviti samo brodovi na prirodni plin. Plaže će biti zatvorene za kupače najmanje mjesec dana.

"Ovo je poziv na buđenje, poziv na buđenje za sve nas. Volonteri nam pokazuju koliko je okoliš važan za ljude. Društvo bez prirode, nije društvo", rekao je predsjednik Izraela Reuven Rivlin

Od 11 morskih kornjača koje su uspjeli izvući iz katrana preživjelo je 6. Ostat će u posebnom režimu mjesec dana kada bi mogle biti vraćene u more.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!