Ostani doma
Novosti / Svijet

Pisali Janši

Talijanska unija reagirala na pooštravanje graničnih mjera: 'Ovo će ostaviti posljedice na prekograničnu suradnju'

Talijanska unija reagirala na pooštravanje graničnih mjera: 'Ovo će ostaviti posljedice na prekograničnu suradnju'
Shutterstock

Talijanska unija pozvala je slovensku vladu da se predlože alternativne mjere, odnosno izuzeci za sustav prijelaza granice za lokalno stanovništvo

Talijanska unija, koja zastupa interese talijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj, upozorila je u pismu slovenskom premijeru Janezu Janši da će novo zaoštravanje režima na granici imati negativne posljedice za prekograničnu suradnju.

Vezana vijest

Slovenija - granica

Pozvali su vlasti da nađu alternativna rješenja

Slovensko-talijansko pogranično područje i područje Istre jako su isprepleteni i povezuje ih tijesna suradnja. Nove mjere bi mogle imati teške posljedice za prekograničnu suradnju, navedeno je u pismu slovenskom premijeru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Talijanska unija pozvala je slovensku vladu da se predlože alternativne mjere, odnosno izuzeci za sustav prijelaza granice za lokalno stanovništvo koje živi uz državne granice.

Slovenska vlada je u četvrtak zbog širenja broja zaraženih koronavirusom novim varijantama donijela mjere za zaoštravanje kontrole ulaska u zemlju. Tako se od ponedjeljka uvode kontrolne točke na granicama s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Na granici s Italijom bit će cijeli dan otvorena tri granična prijelaza, a dio dana i malogranični prijelazi za lokalno stanovništvo. Novost je i to da će od 15. ožujka negativni test na koronavirus, ne stariji od sedam dana, morati imati svi koji prelaze granicu. 

Vezana vijest

Granica

Ukidaju se stoga prijašnji izuzeci i povoljniji režim ulaska za radne migrante, one koji u Sloveniji imaju zemlju, dolaze zbog obrazovanja ili zbog skrbi za imovinu i slično.
Neće se morati testirati samo djeca mlađa od 13 godina, ali negativan test moraju podnijeti oni koji ih voze.

Negativni test na koronavirus ne stariji od tjedan dana pri ulasku u Sloveniju trebat će imati i oni koji ulaze iz Hrvatske.

Planiraju postaviti žičanu ogradu na granici s Hrvatskom 

Uz to, slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je da će u iduća dva tjedna vlada objaviti natječaj za nabavu 50 kilometara dodatne žičane ograde koja bi se postavila na granici s Hrvatskom zbog opasnosti ilegalnih migracija.

Ministar je objasnio kako se nada da će se žičane barijere na više sektora granice početi postavljati ovog proljeća, te da je za kupnju ograde iz proračuna osigurano 6 milijuna eura.
Slovenska policija je ove godine zabilježila već  306 ilegalnih prelazaka granice, što je dvostruko manje nego lani, kazao je Hojs, ali je upozorio da ne sumnja da će se brojevi ilegalnih prijelaza na proljeće povećati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!