Ostani doma
Novosti / Svijet

politički skandal

Okoristili se pandemijom: Parlamentarni zastupnici bogatili su se na zaštitnim maskama

Okoristili se pandemijom: Parlamentarni zastupnici bogatili su se na zaštitnim maskama
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iz Ministarstva su rekli da su na početku pandemije 'brojni zastupnici' ukazivali gdje se može nabaviti zaštitna oprema

Zastupnici njemačkih demokršćana osumnjičeni su za lobiranje za nabavku maski pojedinih tvrtki kako bi zaradili stotine tisuća eura. 

Vezana vijest

Angela Merkel

Afera uoči parlamentarnih izbora 

Ovaj skandal bi u Njemačkoj mogao poljuljati prednost koju ispitivanjima daju demokršćanskoj Uniji CDU/CSU. U petak se zastupnik bavarskog CSU-a Georg Nüßlein povukao s funkcije potpredsjednika zastupničkog kluba i obznanio da se na idućim izborima neće kandidirati, prenosi DW.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sumnja se da je Nüßlein  uzeo 660.000 eura od jedne konzultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne narudžbe. Prošlog tjedna je Državno tužiteljstvo u Münchenu priopćilo kako postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Provedene su racije na trinaest lokacija u Njemačkoj i Lichtensteinu.

Osumljičena su i tri demokršćanska ministra

Prema pisanju medija, Nüßlein je za nabavku maski jedne firme iz blizine Offenbacha lobirao u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravstva, kao i u saveznom Ministarstvu unutarnjih poslova. Sva tri ministarstva vode demokršćani.

Tjednik Der Spiegel piše da je Nüßlein o nabavci maski direktno razgovarao s ministrom zdravlja Jensom Spahnom. Iz Ministarstva su rekli da su na početku pandemije "brojni zastupnici" ukazivali gdje se može nabaviti zaštitna oprema.

Prethodno su zastupnici Bundestaga jednoglasno ukinuli Nüßleinov zastupnički imunitet. Uzimanje novca za opremu koja služi borbi protiv pandemije nailazi na "potpuno nerazumijevanje" i "odlučno se osuđuje", priopćili su šefovi zastupničkog kluba kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU). Te dvije stranke na izborima uvijek čine koaliciju.

Pod sumnjom je i zastupnik CDU-a Nikolas Löbel. On je, prema pisanju tabloida, zaradio 250.000 eura, zahtijevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im osigurao državnu nabavku. Der Spiegel piše kako postoji sumnja i na druge demokršćanske zastupnike.

Vezana vijest

Njemačka

Posljednja ispitivanja daju prednost demokršćanima na izborima 

U rujnu su izbori za Bundestag, a posljednja ispitivanja javnog mnijenja Uniji CDU/CSU daju oko 33 posto glasova i najveće šanse da predvode Vladu i poslije odlaska Angele Merkel u mirovinu. Već idućeg tjedna su izbori u pokrajinama Baden-Württemberg i Porajnje-Falačka.

Pandemija je donijela uzlet CDU-u, ali što duže traju ograničenja u svakodnevici, tako i podrška pada. Zato su trenutne afere velika opasnost za stranku.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!