Ostani doma
Novosti / Svijet

100 MILIJUNA DOZA ZA 100 DANA MANDATA

Mogući povratak u 'staro normalno': Za sve punoljetne građane, SAD je osigurao čak 200 milijuna doza

Amerika će izvoz i doniranje cjepiva početi tek kada bude dostignut kolektivni imunitet

Sjedinjene države će za 12 dana imati dovoljno cjepiva za sve svoje punoljetne stanovnike, čak 200 milijuna doza. Objavio je to američki predsjednik Joe Biden koji je najavio kako bi se Amerika mogla vratiti u „staro normalno“ do dana nezavisnosti 4. srpnja.

Sto milijuna doza za sto dana mandata. Takav je bio Bidenov predizborni plan. Ostvareno je točno duplo više i više nema nikakvih grupa ili prioriteta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Najkasnije do 19. travnja u svakom dijelu ove zemlje svaka odrasla osoba starija od 18 godina moći će se cijepiti. Nema više zbunjujućih pravila, nema više zbunjujućih ograničenja.", istaknuo je predsjednik SAD-a Joe Biden.

I sve to s tri cjepiva, Astrazenecu nikada nisu registrirali. Sada je cilj nagovoriti onih 25% koji u anketama kažu kako se ne žele cijepiti. Zato je u kampanju i obilazak centara krenuo i sam predsjednik.

"Pobijedit ćeš virus. Ali nastavi nositi masku. Pa operi ruke i drži distancu, što ja ne radim.", tvrdi predsjednik SAD-a Joe Biden.

Sljedeća dva mjeseca su zaista ključna, kažu stručnjaci, jer kod cijepljenih dolazi do opuštanja, a pojavljuju se novi sojevi.

"Sada je stvarno kritično vrijeme, jer vrlo lako može doći do razbuktavanja. To bi bio udarac za javno zdravstvo. Ali i to bi bio psihološki udarac za sve.", kazao je ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci.

Zato je sve ubrzano, centri za cijepljenje rade 24 sata, a kreću i mobilni timovi.

"Činite pravu stvar i stvarno važnu. A kad se vratite kući, odvedite sve svoje prijatelje i recite im da se cijepe jer mogu.", rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Neke države već kreću u otvaranja, poput Kalifornije koja je s obje doze cijepila 20 milijuna ljudi.

"Ok, bilo je dosta. Idemo se vratiti u normalnost kakva god bila.", ističe stanovnik Los Angelesa Craig Lodi.

"Vidimo da umiranje, stopa smrtnosti opada. Vidimo da se rast novozaraženih stabilizira.", jasno će senator iz Kalifornije Gavin Newsom.

Nekoliko država već je ukinulo sve mjere iako su stručnjaci bili protiv.

"I dalje potičemo naše restorane i sve velike prodavaonice kao i trgovine prehrambenih proizvoda i sve koji posjeduju tvrtku da traže od posjetitelja da nose masku.", tvrdi ravnateljica Odjela za zdravstvo Indiane Betsy Swearingen.

Amerika će izvoz i doniranje cjepiva početi tek kada bude dostignut kolektivni imunitet.

Vezana vijest

Biden

"Nećemo trgovati cjepivom za političke usluge. Ovdje se radi o spašavanju života. Prema našim partnerskim zemljama odnosit ćemo se s poštovanjem. Nećemo pretjerano obećavati i premalo ispunjavati.", rekao je državni tajnik Antony Blinken.

Sve ove informacije o cijepljenju su dale snažan zamah američkoj ekonomiji koja se oporavlja brže od svih očekivanja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!