Ostani doma
Novosti / Svijet

Treba li slijediti Njemačku?

Na radno mjesto samo s negativnim koronatestom. Poslodavci nezadovoljni jer im je to veliki trošak

Na radno mjesto samo s negativnim koronatestom. Poslodavci nezadovoljni jer im je to veliki trošak
pexels

Iz CDU-a tvrde da bi testovi njemačke firme mjesečno mogli koštati više od sedam milijardi eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sredinom ožujka najavila je da će negativni brzi test postati uvjet pristupa radnom mjestu.

"Ako veći dio njemačke privrede, a to mora ići u smjeru od 90 posto poduzeća, svojim zaposlenicima ne ponudi testove na koronu, onda ćemo mi usvojiti regulatorne mjere s područja zaštite na radu“, poručila je. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako se poslodavce obvezuje da svim posloprimcima koji nemaju mogućnost rada od kuće ponude po jedan test na koronu tjedno. Zaposlenici koji su često u kontaktu s drugim ljudima ili su u kontaktu s prehrambenim namirnicama, trebali bi dobiti po dva testa tjedno. Ne propisuje se obveza izdavanja bilo kakvih potvrda ili dokaza da je netko pozitivan ili negativan, piše DW.

Također po dva testa tjedno bi trebali dobiti i oni posloprimci koji žive u grupnim smještajima, primjerice tu se misli na sezonske poljoprivredne radnike koji u Njemačku stižu uglavnom s istoka Europe kao i na radnike koji rade  pod određenim klimatskim uvjetima u zatvorenim prostorima, u kojima je vjerojatnije prenošenje virusa poput lradnika u u hladnjačama.

Vezana vijest

Testovi

Također. savezna vlada je produžila sva postojeća pravila o zaštiti od korone na radnom mjestu do 30. lipnja. Tim pravilima se njemačke firme obvezuje da svojim zaposlenicima moraju ponuditi rad od kuće – gdje god je to moguće.

Početkom travnja su strukovna udruženja njemačke privrede provela anketu te objavili podatke da 90 posto poduzeća je počelo nuditi redovite testove svojim posloprimcima ili je planiralo testove uskoro ponuditi.

Za njemačku vladu je ipak bilo odlučujuće istraživanje koje su zajedno provela dva savezna ministarstva (gospodarstva i rada), a koje pokazalo da ovom trenutku oko 50 posto svih firmi svojim suradnicima nudi barem jedan test tjedno.

Iz CDU-a tvrde da bi testovi njemačke firme mjesečno mogli koštati više od sedam milijardi eura. Poručuje se da mala i srednje velika poduzeća teško mogu podnijeti taj dodatni financijski teret. Zato gospodarska udruženja zahtijevaju od vlade da pomogne – državnom pomoći za testove.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!