Ostani doma
Novosti / Svijet

'priča o nadi u najtežim trenucima'

FOTOGALERIJA Pogledajte najmoćnije novinske fotografije godine, dobitnike World Press Photo Awardsa

FOTOGALERIJA Pogledajte najmoćnije novinske fotografije godine, dobitnike World Press Photo Awardsa
World Press Photo Awards

Više od 74.000 snimaka nekih 4300 fotografa iz cijelog svijeta pristiglo je na natječaj, a njih 45 imenovali su suci, navode organizatori natječaja sa sjedištem u Amsterdamu.

Danski fotograf dobitnik je glavne nagrade uglednog natječaja World Press Photo za 2021. za snimku starije žene u Brazilu u zagrljaju medicinske sestre, a članove žirija osvojila je svojom porukom "nade".

Autor snimke Mads Nissen dobio je glavnu nagradu natječaja za novinsku fotografiju World Press Photo jer je svojom kamerom ovjekovječio prvi zagrljaj nakon pet mjeseci izolacije koji je uspjela ostvariti 85-godišnja štićenica doma za starije i nemoćne u Sao Paulu u kolovozu 2020.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dugotrajno izolirana zbog pandemije koronavriusa, ta žena je konačno dobila prigodu doživjeti prvi zagrljaj medicinske sestre zahvaljujući plastičnoj zaštiti. 

"Ta simbolična slika covida-19 slavi sjećanje na najčudesniji trenutak naših života, posvuda", ocijenio je Kevin WY Lee, član žirija.

Fotografija pokazuje "ranjivost, odvojenost i preživljavanje" istodobno, a ujedno je i simbol "nade".

"Za mene je to priča o nadi i ljubavi u najtežim trenucima", rekao je autor Mads Nissen koji radi za danski dnevnik Politiken. Nagradu je dobio u kategoriji "opće informacije" u samo jednoj snimci.

Nissenu koji radi u Kopenhagenu ovogodišnja nagrada nije i prva jer mu je je 2015. World Press Photo dodijelio nagradu za snimku homoseksualnog para u Rusiji.

Više od 74.000 snimki

Pobjednička fotografija u kategoriji reportaže ("World Press Photo Story of the Year"), a riječ je o velikoj novoj nagradi uvrštenoj 2019. priča je o ljubavima obilježenima izraelsko-palestinskim sukobom koju je snimio talijanski fotograf Antonio Faccilongo za Getty Reportage.

Dobitnici nagrade World Press Photo Awards

 

Ernesto Benavides, neovisni fotograf koji radi za agenciju France-Presse (AFP) sa sjedištem u Limi, dobio je drugu nagradu u kategoriji "Aktualnosti, reportaže" za niz snimaka uhvaćenih na prosvjedima protiv svrgavanja bivšeg peruanskog predsjednika Martina Vizcarre u studenom.

Više od 74.000 snimaka nekih 4300 fotografa iz cijelog svijeta pristiglo je na natječaj, a njih 45 imenovali su suci, navode organizatori natječaja sa sjedištem u Amsterdamu.

Vezana vijest

Burhan Ozbilici, pobjednik World Press Photo

Svečana dodjela nagrada ove se godine održala on line zbog ograničenja u pandemiji. 

Prošlogodišnju nagradu za fotografiju godine osvojio je fotograf AFP-a Yasuyoshi Chiba za snimku mladića koji recitira pjesmu skupini prosvjednika u Sudanu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!