Ostani doma
Novosti / Svijet

kraj jedne ere

Novinarka iz Londona o sprovodu princa Philipa: 'Prvi put smo imali prilike vidjeti kraljicu u žalovanju, doista je shrvana i krhka'

Britanski princ Philip, vojvoda od Edinbrugha danas je pokopan u krugu najbližih članova kraljevske obitelji

Iz Dubrovnika u RTL Danas uključila se poznata novinarka iz Londona Ana Muhar koja je otkrila pojedinosti o sprovodu princa Philipa, supruga kraljice Elizabete II.

Sprovod princa PhillipaMnogi su opisali posljednji ispraćaj kao veličanstven, dostojanstven, snažan - kakav je vaš dojam? Kakvi su komentari i dojam Britanaca?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Očekivali smo da će posljednji ispraćaj princa Philipa biti baš takav, no ipak ono što nismo očekivali su reakcije Britanaca, to je jedna emocija koja jest prije svega tuga. Prizor princa Charlesa kako hoda iza lijesa svoga oca sa suzama i očima, shrvana kraljica, to je ipak nešto što ostaje nakon ovog tužnog dana, to je duboko dirnulo Britance.

Ima li nešto što se istaknulo kao posebno neobično na cijelom sprovodu?

Ono što je najneobičnije i odudara jest broj ljudi na ispraćaju. Iako je sve bilo jako svečano, sam ispraćaj unutar kapelice bio je jako malen, svega 30 osoba, najuža obitelj i velik dio članova kraljevske obitelji nisu mogli ni sudjelovati. Znamo da je princ Philip i sam sudjelovao u planiranju ispraćaja i ovo je nešto što bi mu se svidjelo pošto je poznato da nije volio veliku pompu.

Vezana vijest

Sprovod princa Phillipa

Što će biti izloženo u kapelici u kojoj je tijelo princa Philipa?

Ono što znamo je da je tu njegova osobna zastava, princ Philip dolazi s obje strane iz loza kraljevske obitelji, i tu će biti njegova vojna obilježja. Osim što je bio životni suputnik kraljice Elizabete, princ Philip je bio i vojnik. Služio je u britanskoj mornarici 14 godina i borio se u 2. svjetskom ratu. 

Bilo je straha da će ponovni susret Williama i Harry skrenuti pažnju s posljednjeg ispraćaja. Je li se to dogodilo?

Činjenica je da smo svi čekali taj trenutak prvog susreta nakon više od godinu dana dvojice braće, ali ne bih rekla nipošto da je taj jedan kratak susret i trenutak u kojem su razgovarali zasjenio događaj. Bio je ovo trenutak koji je pokazao da je s jedne strane taj Hollywood i hollywodska epizoda Harryja i njegove supruge Meghan, a ovo je britanska stvarnost. To je britanski odnos prema kraljevskoj tradiciji.

Vezana vijest

Princ Philip

Što je prva sljedeća kraljičina obaveza? Gdje će se pojaviti?

Danas smo prvi put imali prilike vidjeti kraljicu u dubokom žalovanju, vidjeli smo da je doista shrvana i krhka i to će biti neobično Britancima koji su navikli na tu jednu snagu svoga monarha, no ne sumnjam da će se vrlo brzo vratiti svojim obavezama. Već nakon četiri dana smrti princa Philipa obavila je svoju prvu dužnost. To će biti u smanjenom obliku, ali jasno je da se vraća na posao.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!