Ostani doma
Novosti / Svijet

povijesno suđenje u SAD-u

Porota je odlučila: Bivši policajac kriv je za ubojstvo Georgea Floyda

Porota je odlučila: Bivši policajac kriv je za ubojstvo Georgea Floyda
AP Images

Porota od 12 članova je vijećala više od 10 sati tijekom dva dana

Donesena je presuda Dereku Chauvinu, bivšem policajcu iz Minneapolisa kojem se sudilo za ubojstvo Georgea Floyda u svibnju prošle godine. Chauvin je proglašen krivim po sve tri točke optužnice: Ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo iz nehaja drugog stupnja.

Porota je odluku donijela nakon razmatranja tri tjedna svjedočenja 45 svjedoka, uključujući slučajne prolaznike, policijske službenike i medicinske stručnjake. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Maksimalna kazna za prvu točku je do 40 godina zatvora, za drugu do 25 godina, a maksimalna kazna za treću točke optužnice je 10 godina i/ili 20 tisuća američkih dolara. 

Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje jamčevine, a Derek Chauvin je u lisicama odveden iz sudnice. Izvan zgrade suda gomila od nekoliko stotina je kličući dočekala vijest o presudi.Presuda bi mogla, prema riječima suca Petera Cahilla, biti izrečena za osam tjedana. 

Osudom Chauvina za smrt Georgea Floyda, tužitelji će početi usmjeravati pažnju na vođenje postupka protiv troje drugih koji su sudjelovali u fatalnom uhićenju.

Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane, svi koji su otpušteni i uhićeni nekoliko dana nakon što je Floyd umro prošlog svibnja, na suđenju 23. kolovoza suočdeni su s optužbama da su pomagali u ubojstvu Floyda.

Ovo je prvi put da je policajac, bijelac, proglašen pravno odgovornim za smrt Afroamerikanca u povijesti savezne države Minnesota, tvrdi to neprofitna organizacija American Civil Liberties Union. 

Odvjetnik Floydove obitelji Ben Crump nazvao je presudu ''bolno zasluženom pravdom''. 

Vezana vijest

Porota je, piše CNN, vijećala više od 10 sati tijekom dva dana. Suđenje je trajalo tri tjedna. Eric Nelson, odvjetnik bivšeg policajca Chauvina iznio je obranu u kojoj tvrdi da su korištenje droga i loše zdravlje uzrok Floydove smrti. Na video snimci uhićenja, Chauvin je koljenom pritiskao vrat Floydu devet minuta i 29 sekundi.

Prije nekoliko dana, policajka (48) je pucala u Dauntea Wrighta, 20-godišnjeg Afroamerikanca tijekom rutinske kontrole u mjestu Brooklyn Center, nedaleko Minneapolisa. Izjavila je da je zamijenila pištolj s elektrošokerom. Policajka je dala otkaz, kao i šef policije Brooklyn Centera. Prijeti joj kazna do 10 godina zatvora.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!