Ostani doma
Novosti / Svijet

zatvorio je stranicu i pobjegao

Osnivač turske burze tereti se za najveću prijevaru kriptovalutama, napustio je zemlju s 2 milijarde dolara

Osnivač turske burze tereti se za najveću prijevaru kriptovalutama, napustio je zemlju s 2 milijarde dolara
PIXSELL

Ozerova tvrtka sa sjedištem u Istanbulu, Thodex Exchange, prodavala je digitalnu valutu dogecoin osnovanu 2013. godine, za četvrtinu svoje tržišne vrijednosti

Osnivač turske burze kriptovaluta, Faruk Fatih Ozer, navodno je pobjegao iz zemlje s ukradenih čak dvije milijarde dolara, piše turski BBC.

Snimila ga je kamera na aerodromu u Istanbulu tijekom provjere putovnica. Vjeruje se da je pobjegao u Albaniju ili Tajland.

Vezana vijest

Što je bitcoin: prednosti i nedostaci digitalnog novca

Pokrenuta je istraga

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Thodexova web stranica burze korištena za kupnju i prodaju valute u kriptokrivnoj Turskoj nedostupna od utorka navečer.

Tužitelji u Istanbulu pokrenuli su u četvrtak istragu nakon što se Ozerova burza naglo ugasila u srijedu i Ozer pobjegao iz zemlje s ukradenim ulaganjima stotine tisuća investitora.

Policija je u četvrtak ujutro otišla u sjedište tvrtke, a protiv Thodexa je pokrenuta istraga. Odbor za istraživanje financijskog kriminala (MASAK) također je objavio da je Thodex blokirao sve svoje račune.

Ozerova tvrtka sa sjedištem u Istanbulu, Thodex Exchange, prodavala je digitalnu valutu dogecoin osnovanu 2013. godine, za četvrtinu svoje tržišne vrijednosti.

Tržišni podaci od 17. travnja pokazali su da je tvrtka u roku od 24 sata trgovala dogecoinima u vrijednosti većoj od 500 milijuna dolara, ali ulagači su počeli izražavati zabrinutost kad su shvatili da ih ne mogu prodati ili prebaciti.

U srijedu je Thodex iznenada zaustavio trgovanje. Otkriveno je kako 391.000 ulagača nije mogla pristupiti svojim računima na kojima drže više od dvije milijarde dolara.

U priopćenju na web stranici tvrtke navodi se da je rad obustavila na pet dana kako bi "bolje služila klijentima". Međutim, čini se da je Ozer napustio zemlju dan prije objave te izjave.

Vezana vijest

'Web stranica ima 391 tisuća aktivnih korisnika'

U razgovoru za turski BBC, odvjetnik Mertcan Bayraktar rekao je da stranica ima 391 tisuću aktivnih korisnika, više od 100 podnositelja žalbe stiglo mu je u jednom danu, a među njima ima ljudi koji u Thodexu imaju 1,5 milijuna TL kripto novca.

Otvoren 2017. godine, Thodex je u prosincu 2020. pokrenuo reklamnu kampanju s velikim brojem poznatih osoba, a u veljači je imao tombolu na kojoj je predstavio Porsche Panamera GTS jednoj osobi, a MacBook 50 ljudi.

Thodex je 15. ožujka najavio da će mjesečno svakom članu davati 150 Dogecoina, a podijelit će se ukupno 2 milijuna Dogecoina.

Vezana vijest

Što je bitcoin: prednosti i nedostaci digitalnog novca

Turska je zabranila korištenje kriptovaluta zasnovanih na tehnologiji blockchain

Oguz Evren Kilic, odvjetnik koji zastupa Thodexove investitore, rekao je da je pokrenuta tužba protiv Thodexa. U petak je turska policija u sklopu istrage uhitila 62 osumnjičenika.

Lokalni mediji pišu kako je Ozer pod istragom zbog teške prijevare i osnivanja zločinačke organizacije.

Navodno se radi o najvećoj prijevara povezanoj s kriptovalutama.

U drugoj priopćenju objavljenom u četvrtak, Thodex je porekao da je ukrao novac svojih klijenata i tvrdi da je privremeno zatvorio svoju stranicu nakon što je prošlog tjedna otkrio neobične aktivnosti na nekim računima. Također, tvrdi da je 2018. godine bio pogođen cyber-napadom koji je tvrtku koštao 25 milijardi lira, ali da te gubitke nije priopćio svojim investitorima.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 17. travnja zabranio korištenje kriptovaluta zasnovanih na tehnologiji blockchain kao sredstvo plaćanja na području Turske.

Turska središnja banka rekla je da će zabrana početi vrijediti od 30. travnja. Turska je zabranu kriptovaluta uvela zbog, kako tvrde, rizika od nenadoknadivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!