Ostani doma
Novosti / Svijet

novo istraživanje

Zabrinjavajući zaključak znanstvenika: 'Rizik za dijete i majku zaraženu Covidom-19 veći je nego što smo mislili'

Zabrinjavajući zaključak znanstvenika: 'Rizik za dijete i majku zaraženu Covidom-19 veći je nego što smo mislili'
Pixsell

Nažalost, prikupljanje informacija i istraživanje na tom području teklo je sporije nego što su liječnici priželjkivali

Novo istraživanje pokazalo je da bi rizik od zaraze Covidom-19 u trudnoći mogao biti veći nego što se mislilo još na početku pandemije prošle godine, piše Science Alert.

Nažalost, prikupljanje informacija i i istraživanje na tom području teklo je sporije nego što su liječnici priželjkivali. ''Sada znamo da je rizik za dijete i majku veći nego što smo pretpostavljali početkom pandemije. Rezultati bi trebali pomoći obiteljima jer je sada jasno da se treba poduzeti sve kako bi se izbjegnula zaraza. Također naglašava važnost da se cjepivo protiv koronavirusa omogući i trudnicama'', rekao je jedan od autora istraživanja Stephen Kennedy sa sveučilišta Oxford.

Vezana vijest

Bolnice

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U istraživanju je sudjelovalo 2130 trudnica iz 18 zemalja u razdoblju od ožujka do listopada 2020. godine u sklopu studije 'Intrecovid'. Njih 706 bilo je zaraženo Covidom-19.

Povećan rizik

Opservacijskom studijom uspoređivao se tijek trudnoće zaraženih i nezaraženih trudnica kao i onih asimptomatskih. Rezultati su bili gori za one koje su bile zaražene Covidom.

Ustanovljeno je da postoji veći rizik od razvoja ozbiljnih infekcija, da završe na odjelu intenzivne njege i druge komplikacije.

Vezana vijest

trudnica doktor

''Žene s Covidom-19 tijekom trudnoće imale su vjerojatnost veću od 50 posto da razviju preeklampsiju, da se dijete rodi prijevremeno, čak i da dođe do smrti'', rekao je autor istraživanja Aris Papageorghiou.

Ipak, dodao je da je rizik zaraženih asimptomatskih trudnica i onih koje nisu bile zaražene sličan.

Vezana vijest

Ultrazvuk, ilustracija

Ovo zasigurno nije posljednje istraživanje na tu temu, no pruža jasniji uvid za one žene koje planiraju trudnoću u pandemiji. Te informacije vrijedne su i za vlasti koje razvijaju programe za cijepljenje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!