Ostani doma
Novosti / Svijet

sumnjičavi rusi

Imaju cjepivo protiv covida, mogu ga dobiti čak i u trgovačkim centrima, ali ga ne žele

Imaju cjepivo protiv covida, mogu ga dobiti čak i u trgovačkim centrima, ali ga ne žele
AP Images

Ruski su znanstvenici dosad razvili tri cjepiva protiv virusa

U Rusiji kampanja cijepljenja protiv koronavirusa i dalje sporo napreduje - zaključno s nedjeljom tek je oko 9 milijuna ljudi ili 6 posto stanovništva primilo i prvu i drugu dozu cjepiva, izvijestila je državna televizija.

Ruski su znanstvenici dosad razvili tri cjepiva protiv virusa. Prvi među njima, Sputnjik V, na ruskom je tržištu već gotovo devet mjeseci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Unatoč dokazanoj učinkovitosti Sputnjika V, ankete provedene među stanovništvom Rusije pokazuju da ih se većina ne želi cijepiti jer sumnja u sigurnost cjepiva. 

Istodobno, premda se dio stanovnika koleba u pogledu cijepljenja, ruski mediji pišu da se mnoge ruske regije bore da bi dobile što više doza.

Za razliku od njih, stanovnici Moskve cijepiti se mogu i na mjestima poput trgovačkih centara.

Predsjednik Vladimir Putin nedavno je rekao kako bi želio da Rusija, zemlja sa 146 milijuna stanovnika, do jeseni uspije postići kolektivni imunitet, a po riječima zamjenice premijera Tatjane Golikove dnevno se cijepi i do 300.000 ljudi.

Po podacima državne televizije, dosad je prvu dozu jednog od triju ruskih cjepiva primilo 13 milijuna stanovnika.

Rusija ističe da su cjepivo Sputnjik V, koji je razvio moskovski Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, odobrile 64 zemlje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!